Art Amsterdam gaat dit najaar niet door

Art Amsterdam gaat dit jaar niet door. Congrescentrum RAI, eigenaar van het evenement, heeft vanochtend besloten de beurs af te blazen omdat er te weinig galeries wilden deelnemen. Galeriehouders meldden zich niet aan of trokken zich naderhand alsnog terug uit onvrede over de nieuwe koers die directeur Edo Dijksterhuis wilde varen.

De kunstbeurs zou dit jaar een meer kleinschalige, exclusieve en internationale opzet krijgen op een ander tijdstip (september in plaats van mei) en een andere locatie (Amsterdam-Noord in plaats van de RAI). Van 135 exposanten wilde Dijksterhuis terug naar 80 tot 90 deelnemers en er moesten ook meer buitenlandse galeries meedoen. Op die manier wilde hij een internationaal verzamelaarspubliek naar de beurs trekken.

Dijksterhuis had een beperkt aantal Nederlandse galeries gevraagd een buitenlandse partnergalerie mee te nemen naar de beurs. In ruil daarvoor zouden de Nederlandse galeries korting krijgen op de prijs van hun stand. Onder meer galerie Annet Gelink, die met dit aanbod was benaderd, trok zich terug toen zij erachter kwam dat niet alle galeries op de kunstbeurs gelijkwaardig zouden worden behandeld. Er zou sprake zijn van een A-lijst en een B-lijst.

Beursdirecteur Dijksterhuis was vanochtend niet bereikbaar voor commentaar. Wat het afblazen van de beurs betekent voor zijn toekomst is volgens een woordvoerder van de RAI nog niet duidelijk.

„We moeten eerst even bekomen van deze beslissing”, zegt de woordvoerder. „Het is spijtig dat we de beurs moeten afblazen, maar het draagvlak voor de nieuwe koers bleek uiteindelijk toch niet breed genoeg te zijn. We waren een eind op streek met de aanmeldingen, maar negentig galeries gingen we niet halen. Sommige galeries waren boos dat ze niet waren uitgenodigd voor de duo-presentaties met buitenlandse galeries die we hadden bedacht. Dat leidde tot minder aanmeldingen dan we hadden gehoopt. Vanochtend hebben we de knoop moeten doorhakken de beurs niet te laten doorgaan.”

De onvrede onder galeriehouders leidde er eerder al toe dat in de RAI inmiddels een andere kunstbeurs wordt georganiseerd. Erik Hermida, oud-directeur van de KunstRAI, blaast zijn beurs nieuw leven in. Dit wordt wel een ander soort kunstbeurs dan Art Amsterdam. De KunstRAI is breder van opzet en is ook bedoeld voor een breder publiek. Deze beurs gaat op 30 mei open.