Als een hondje in een rokje

GAP van Leine&Roebana, met Tim Persent, Heather Ware, Swantje SchŠuble, Reut Gez-Wang, Uri Eugenio, Erik Bos, Delphine Simons, premire 15 januari 2011 ChassŽ Theater Breda, Muziek Dimitar Bodurov (piano), Claron McFadden (zang), Theodosii Spassov (kaval), Galina Durmushliyska (zang), Peyo Peev (gadulka) op de foto vlnr.: Erik Bos en Uri Eugenio

Dans

Next van LeineRoebana. Gezien 6/5. Tournee t/m 1/6. Inl.: leineroebana.nl **

In Ghost Track traden de dansers van LeineRoebana op met Indonesische dansers en een gamelanorkest. In de nieuwe voorstelling Next zouden breakdancers aantreden, maar die liepen weg tijdens het repetitieproces. Vandaar dat het eerste deel maar nu en dan overtuigt, opmerkelijk genoeg vooral in de breakdancechoreografieën, die wonderwel combineren met de razendsnelle chansons van Jacques Brel. Op die momenten komt de overrompelende energie van het jeugdige verliefd-zijn wél uit de verf. Maar een groot deel van de tijd komt het neer op voluit dansen en steeds luider hijgen. De snijdende spot van Nina Hagen vormt de leidraad voor vier dansers in licht absurdistische scènes in het tweede deel. Op grotesk hoge hakken torent Reut Gez-Wang boven Tim Persent uit, die zich in een koket rokje aanbiedt als ‘dein Hund’. Uri Eugenio schittert en zingt vals.

In het ludieke karakter zit een klein eerbetoon aan de onlangs overleden Ton Lutgerink, grootmeester van de ironie. Dat is mooi, maar als voorstelling voelt Next onvoldragen.