Alles onder controle in het Voorschotense bordenwoud

VVD-politicus Frits Bolkestein zei ooit dat alles is toegestaan wat niet bij de wet is verboden. Spiegelbeeldig is de uiterste consequentie van dat standpunt dat alles wat mis kan gaan onder controle moet worden gebracht met regels en voorschriften. De gekte waartoe dat kan leiden in de dagelijkse werkelijkheid is te zien langs een nieuw fietspad in Voorschoten. Voor elke eventualiteit hebben de plaatselijke regelmakers een bord met een gebod of verbod bedacht. In Voorschoten durven ze kennelijk niet te vertrouwen op het eigen inzicht van de weggebruikers hoe zich in het verkeer te gedragen, met als gevolg dat in de bermen een duizelingwekkend bordenwoud is opgetrokken. Zou de automobilist zonder het bord dat hij zich op een ‘fietsstraat’ bevindt, werkelijk elke fietser vóór hem als opgejaagd wild beschouwen dat hij met geknipper van zijn koplampen en grommende motor mag achtervolgen? Ze prikkelen wel de fantasie, die borden, vooral een bord in de berm met een hondje. Je ziet voor je hoe de gemeenteraad van Voorschoten een uitputtend debat heeft gewijd aan de vraag of in het ‘losloopgebied’ al dan niet een ‘opruimplicht’ moet gelden.