15 mei , de dag waarop het gewone bijzonder is

‘Uitzicht vanuit mijn huis in Teheran.’ Foto van Sahar Arjmandi

Vandaag, 15 mei, is een gewone dag. We staan op, brengen kinderen naar school, rijden door naar het werk. Om half elf begint de wekelijkse afdelingsvergadering. En vanavond weer met vriendinnen sporten.

Maar vandaag, 15 mei, is ook een bijzondere dag. Of beter gezegd, een dag waarop het gewone bijzonder wordt. Dit is de dag waarop iedereen z’n bezigheden fotografeert, overal ter wereld. Vandaag is het ‘fotografeer jouw 15 mei’-dag.

Het initiatief komt van de Zweedse fotograaf en uitgever Jeppe Wikstrom, die werkt in opdracht van Expression of Humankind, een Zweedse non-profit organisatie die onderzoek en onderwijs in ‘beeld en woorden’ bevordert. Wikstrom en de zijnen, onder wie beroemdheden als de Zuid Afrikaanse aartsbisschop Desmond Tutu en de Britse zakenman Richard Branson, roepen op om vandaag te fotograferen „wat dicht bij je staat”.

Iedereen mag meedoen, alle apparatuur mag worden gebruikt en de lijst met onderwerpen is eindeloos. Al heeft de organisatie, om het makkelijker te maken, drie categorieën bedacht: ‘home’, ‘work’ en ‘connections’. Daar hangen talloze subcategorieën aan, waar dan weer alles onder valt.

Uiteindelijk maken de organisatoren een digitale fototentoonstelling, naar voorbeeld van Life in a day, de internetfilm die uit 80.000 filmpjes bestaat van, alweer, een gewone dag. In oktober worden de beelden bovendien een dag lang getoond op grote schermen in wereldsteden, waaronder op Times Square in New York. Ook zal dan een boek verschijnen.

Het is vandaag 15 mei; de dag duurt nog even, ook als deze krant op de deurmat is gevallen. Eten, voorlezen, sporten, tanden poetsen, met de hond wandelen – ieder moment laat zich fotograferen, op 15 mei, de dag waarop het gewone bijzonder is.

Kijk ook op en doe mee via www.aday.org