Zorgorganisaties: medicijncontrole voor ouderen nodig

Het medicijngebruik van ouderen zou in de toekomst moeten worden gecontroleerd. Foto Hollandse Hoogte / Flip Franssen

Het medicijngebruik van zo’n 300.000 ouderen moet elk jaar worden gecontroleerd. Dat vinden verschillende beroepsorganisaties in de zorg. Een aantal artsen- en gezondheidsorganisaties heeft vandaag een richtlijn gepubliceerd om ongewenst medicijngebruik bij ouderen tegen te gaan.

Het Nederlands Huisartsengenootschap (NHG) verwacht dat door zo’n controle minder ouderen overlijden of in een ziekenhuis worden opgenomen na een verkeerde combinatie van medicijnen, zegt een woordvoerder vandaag tegen persbureau Novum.

De richtlijn is bedoeld voor ouderen vanaf 65 jaar die meer dan vier geneesmiddelen gebruiken en meerdere ziektes hebben. Volgens de NHG-woordvoerder kan geen schatting worden gemaakt van het aantal mensen dat ‘gezondheidswinst’ boekt door de jaarlijkse controle.

Aan de richtlijn zitten in de praktijk nog haken en ogen. De medicijncontrole wordt weliswaar aangeraden, maar het is nog onzeker of zorgverzekeraars de kosten van artsen voor de controle gaan vergoeden. Een controle zou artsen en apothekers een tot twee uur kosten. De kosten van de apotheker vergoeden sommige zorgverzekeraars al wel.

Ook het gedrag van patiënten zou volgens de richtlijn in de gaten moeten worden gehouden. Volgens de NHG nemen oudere patiënten medicijnen vaak verkeerd in of gebruiken ze medicijnen van hun partner of medicijnen die niet zijn voorgeschreven.