‘Verband zendmastbranden’

De brand in de zendmast in Smilde, in juli vorig jaar, heeft toch te maken met de brand in de zendmast in IJsselstein, diezelfde dag. Dat blijkt uit onderzoek van mastbeheerder NOVEC, meldt de NOS. De brand in IJsselstein werd veroorzaakt door oververhitting. Door die brand werd de radio-ontvangst in Midden-Nederland slechter. Uit het onderzoek zou blijken dat vanuit de toren in Smilde is geprobeerd het ontvangstprobleem te verhelpen, waardoor ook in Smilde de antennes oververhit raakten en in brand vlogen. Broadcast Partners, dat de zendmasten exploiteert, laat weten dat de NOS voorbarige conclusies trekt. In een persverklaring stelt het bedrijf dat een onderzoek van de verzekeraars naar de oorzaak van de brand nog moet worden afgerond. De zendmast in het Drentse Smilde stortte in door de brand, en wordt op dit moment opnieuw gebouwd. Vandaag werd het hoogste punt van de nieuwe mast bereikt.