Van Hoenderloo via Lausanne naar Krakau

De clubcompetities zijn ten einde. De EK-voorbereiding is begonnen. Bondscoach Bert van Marwijk stippelt stap voor stap de weg uit naar het eerste groepsduel op 9 juni tegen Denemarken.

Trainingsstage Hoenderloo. Zo noemt bondscoach Bert van Marwijk het tweedaagse begin van de voorbereiding op het EK in Polen en Oekraïne. Vanmiddag om 12.30 uur meldden zich negentien van de 36 geselecteerde spelers aan de poort van het complex aan de Woeste Hoefweg, waar Oranje B vanmiddag om 17.30 uur de eerste training zou afwerken. De grote Nederlandse sterren uit de buitenlandse competities ontbraken nog.

De selectie van Nederland bestaat vandaag en morgen hoofdzakelijk uit spelers die actief zijn in de Nederlandse eredivisie. Alleen de aanwezige verdediger Khalid Boulahrouz speelde het afgelopen seizoen bij Stuttgart in het buitenland. Jonge talentvolle voetballers als Nick Viergever, Adam Maher (AZ), Erwin Mulder en Stefan de Vrij (Feyenoord), Jasper Cillessen (Ajax), Jetro Willems (PSV) en Alexander Büttner (Vitesse) sloten zich voor het eerst bij Oranje aan.

Van Marwijk zal de meeste debutanten weer van zijn lijst schrappen als hij zijn selectie voor donderdag terugbrengt naar 27 spelers. Verder moet een aantal internationals uit de eredivisie, onder wie Siem de Jong, Vurnon Anita, Wilfred Bouma, Ola John, Jeremain Lens, Luciano Narsingh, Ron Vlaar en Georginio Wijnaldum, vrezen dat de hoop op een EK-selectie is vervlogen, voordat de voorbereiding op het eindtoernooi daadwerkelijk is begonnen.

Vanaf komende donderdag maakt Oranje B langzaam maar zeker plaats voor de A-selectie. Trainingskamp Lausanne, zo heet het tweede deel van de voorbereiding dat tot en met zaterdag 26 mei duurt. In Zwitserland sluiten ervaren internationals als Maarten Stekelenburg, Robin van Persie, Mark van Bommel (die vandaag een contract bij PSV zou tekenen), Nigel de Jong, Rafael van der Vaart, Wesley Sneijder, Joris Mathijsen, John Heitinga, Klaas-Jan Huntelaar en Dirk Kuijt aan. Arjen Robben en Ibrahim Afellay ontbreken daar nog door clubverplichtingen met respectievelijk Bayern München en FC Barcelona.

De eerste voorzichtige test van het Nederlands elftal is op 22 mei, wanneer Oranje een vriendschappelijk duel speelt in de Allianz Arena tegen Bayern. De bondscoach noch de internationals zitten echt te wachten op deze wedstrijd, die niet als een interland de boeken ingaat. Bayern-Nederland wordt gespeeld ter compensatie van de langdurige blessure van Robben waardoor de aanvaller na het WK van 2010 maanden buitenspel stond. De opbrengst van de wedstrijd gaat naar Bayern, de Duitse werkgever van Robben.

Van Marwijk, die al meerdere malen heeft laten weten dat hij het duel met Bayern liever niet had gespeeld, zal tegen de Duitse club waarschijnlijk niet op volle sterkte spelen. En ook de internationals van Bayern zullen er door de Duitse bondscoach Joachim Löw op worden gewezen dat ze tegen Oranje niet tot het uiterste moeten gaan. De echte confrontatie tussen Nederland en Duitsland vindt op woensdagavond 13 juni plaats in het Metalist Stadium in Charkov.

De technische staf van Nederland heeft nog ruim drie weken de tijd het ideale EK-elftal klaar te stomen. Het wegvallen van de geblesseerde Erik Pieters was vorige week Van Marwijks eerste tegenvaller. Vandaag en morgen bekijkt hij of Willems of Büttner van Oranje B een alternatief is. Maar het ligt meer voor de hand dat de bondscoach voor de linksbackpositie een keuze zal maken tussen Urby Emanuelson en Stijn Schaars. Deze in het buitenland spelende internationals sluiten zich donderdag aan bij het Nederlands elftal.

Van Marwijk zal met een zorgelijke blik de verrichtingen van een aantal geblesseerde internationals volgen. Waar twee jaar geleden Van Persie voor het wereldkampioenschap in Zuid-Afrika langdurig met een blessure langs de kant stond, is nu Oranjes spelmaker Sneijder het zorgenkind. De middenvelder van Internazionale heeft zowel in sportief als in fysiek opzicht een teleurstellend seizoen achter de rug. Sneijder miste gisteren het laatste competitieduel van zijn club door een spierblessure.

Centrale verdediger Joris Mathijsen revalideerde de afgelopen weken in Zeist nadat hij bij Malaga een spierblessure had opgelopen. Maar de 79-voudig international speelde gisteren alweer mee in het basiselftal van de Spaanse club in de competitiewedstrijd tegen Gijon.

Van Marwijk moet ook blij zijn geweest met het optreden van Afellay, zaterdagavond met Barcelona tegen Betis Sevilla. De middenvelder begon in de basis en deed bijna een uur mee bij de Catalaanse voetbalgrootmacht. Afellay bereidt zich nu nog voor op de Spaanse bekerfinale die pas op 25 mei wordt gespeeld.

Van Marwijk hoopt Afellay op maandag 28 mei te mogen begroeten als Nederland aan het derde deel van de voorbereiding begint: Trainingskamp Hoenderloo. Een dag later moet Van Marwijk voor 12.00 uur ’s middags zijn definitieve selectie van twintig spelers en drie doelmannen bekendmaken. Bij de ‘uitzwaaiwedstrijden’ tegen Slowakije en Noord-Ierland zal alle vrijblijvendheid verdwenen zijn.

Van Marwijk zal tijdens de laatste twee oefenwedstrijden de scherpte eisen die Oranje tijdens het EK nodig heeft. Dertien van de nu 36 geselecteerde internationals zullen met lede ogen toekijken hoe Oranje op maandag 4 juni met vlucht HV 8915 naar het Poolse Krakau vertrekt.

    • Koen Greven