Uitgelicht

Films

Volver (Pedro Almodóvar, 2006, SP). Komisch drama is in vergelijking met zijn eerdere films Todo sobre mi madre of Mala educacion een enigszins getemde Almodóvar. De toon van Volver is eerder gezellig, met een soort huiselijk surrealisme. En zoals bekend in zijn films zijn het de mannen die voor problemen zorgen en lossen de vrouwen ze op. Raimunda (Penélope Cruz) overkomt een aantal dingen. Haar man wordt vermoord en haar moeder keert terug naar de levenden. Er moet een lijk opgeruimd worden, maar dan kunnen er weer charmant tomaten gesneden worden of heupwiegend boodschappen gedaan. Speelt zich af in La Mancha, de streek waar ook Almodóvar zelf vandaan komt. En Don Quichot. Arte, 20.15-22.10u.

Telefilm: Doodslag (Pieter Kuijpers, 2010, NL). Ambulancemedewerker Max (Theo Maassen) wordt in zijn werk regelmatig belaagd door hangjongeren en beschonken omstanders. Max pikt het niet langer. Gemotiveerd door een cabaretier, die vindt dat ambulancepersoneel best van zich af mag slaan als het lastig wordt gevallen, slaat hij op een dag een Marokkaan neer die met zijn vrienden de ambulance blokkeert. Max moet een jaar zitten. Is hij een held of een schurk? Of allebei? En hoe zit het met de verantwoordelijkheid van de opruiende cabaretier? ‘Faction’ van de regisseur die eerder Van God los en TBS maakte. Ook met Gijs Scholten van Aschat en Maryam Hassoeni. Ned.3, 20.25-22.05u.

Fast & Furious. (Justin Lin, 2009, VS). Alweer het vierde deel in de populaire serie straatracefilms, waarin de vier helden uit deel één weer verenigd worden: snelheidsduivel en tough guy Dom (Vin Diesel), FBI-agent Brian (Paul Walker) en de stoere dames Letty (Michelle Rodriguez) en Mia (Jordana Brewster), die niet bang zijn voor een beetje vet onder hun nagels. Doms terugkeer naar Los Angeles wordt gemotiveerd door een wraakverhaal waarin hij het opneemt tegen een bende drugsdealers. Voor liefhebbers van opgevoerde auto’s, actie, en experimenten in special effects. SBS6, 20.30-22.40u.

Informatief

Groeten van MAX. Nieuw seizoen van vakantieprogramma. Presentator Sybrand Niessen en een team van deskundigen geven tips en raad om er voor te zorgen dat iedereen onbezorgd en goed voorbereid op vakantie kan gaan. En Groeten van MAX is er natuurlijk ook voor de consumenten van wie de vakantie om wat voor reden dan ook in het honderd liep. Ned.1, 20.30-21.20u.

Inside Facebook: Zuckerberg’s $100 billion gamble. Portret van Mark Zuckerberg, oprichter van sociaal netwerk Facebook. Emily Maitlis maakte een update van haar recente documentaire over Facebook, dat nu 900 miljoen gebruikers heeft. Ze praatte exclusief met Zuckerberg en andere betrokkenen over het ontstaan van Facebook, de concurrentie en hoe het bedrijf wil omgaan met gegevens van gebruikers voor advertentiedoeleinden. BBC 2, 21.00-22.00u.

Chatsworth. Aflevering 1 van driedelige documentaire over het leven van een aristocratische familie in Chatsworth House. In deze aflevering bereiden de 12de hertog en hertogin, hun huishouden en de 62 boerderijen die tot het landgoed behoren, zich voor op de opening van het seizoen waarin het publiek het landgoed kan bezichtigen. BBC 1, 22.00-23.00u.

Human Doc: Verloren levens. Documentaire over uitgeprocedeerde asielzoekers en illegale immigranten. Ze mogen niet blijven maar zijn in de praktijk vaak ‘onuitzetbaar’: door hun thuisland worden ze geweigerd en weer op het vliegtuig teruggezet. Weer in Nederland riskeren ze maandenlange gevangenisstraffen. In Verloren levens vertellen enkelen over de redenen om hun land te verlaten en hun huidige (uitzichtloze) bestaan in Nederland. Ned.2, 22.55-00.05u.

Amusement

Solsidan. Eerste aflevering van Zweedse comedyserie over tandarts Alex, die met zijn zwangere vriendin Anna terugkeert naar zijn geboorteplaats, het mondaine kustplaatsje Solsidan. Terwijl Anna, een actrice, zich probeert aan te passen aan haar nieuwe omgeving en opdringerige schoonmoeder, verdeelt Alex zijn tijd tussen zijn vriendin en zijn jeugdvrienden Fredde en Ove. Canvas, 19.00-19.30u.

Radio

Componist van de week. Guiseppe Verdi (1813-1901) is wereldberoemd om zijn opera’s. Hij schreef er zesentwintig. Zijn werk was tijdens zijn leven al zeer geliefd en is dat nog steeds. De leuze Viva Verdi (acroniem voor Vittorio Emanuele Re D’Italia) werd gebruikt door strijders voor de eenheid en onafhankelijkheid van Italië. Met de waarschijnlijke instemming van Verdi zelf. Radio 4, 19.30-20.02u.

Uit het AVRO Radiotheater – 237 redenen voor seks. Eerste aflevering van tiendelige radiobewerking van het succesvolle 237 redenen voor seks door theatergroep Orkater. Met Leopold Witte en Geert Lageveen, acteurs uit het originele stuk. Radio 1, 00.45-01.02u.