Topvrouw JP Morgan Chase stapt op na handelsblunder van 2 miljard

JJP Morgan Chase, de grootste bank van de Verenigde Staten, heeft bekendgemaakt dat topvrouw Ina Drew opstapt wegens de blunders op de beurs die de bank 2 miljard kostten. De serie fouten sloeg een zware deuk in het betrouwbare imago van de bank.

Lobby van het hoofdkantoor van JP Morgan Chase in New York. Topvrouw Ina Drew van de bank stapt om vanwege haar aandeel in de handelsblunder die de bank 2 miljard euro kostte. Foto AP / Mark Lennihan

JP Morgan Chase, de grootste bank van de Verenigde Staten, heeft bekendgemaakt dat topvrouw Ina Drew opstapt wegens de blunders op de beurs die de bank 2 miljard kostten. De serie fouten sloeg een zware deuk in het betrouwbare imago van de bank.

Persbureau AP schrijft op twitter:

Twitter avatar AP The Associated Press BREAKING: JPMorgan Chase says chief investment officer retiring after $2 billion trading blunder

Volgens het persbureau zou Drew sinds het bekend worden van de miljardenblunder meermalen haar ontslag hebben aangeboden aan JP Morgan Chase-topman Jamie Dimon.

Drew was één van de hoogstgeplaatste vrouwen op Wall Street en was, met een jaarinkomen van omgerekend ruim 12 miljoen euro, één van de best betaalde topmensen binnen de Amerikaanse bank.

Ook handelaar Bruno Michel Iksil stapt waarschijnlijk op

Drew, de Chief Investment Officer van JP Morgan Chase, zal worden opgevolgd door Matt Zames. Drew neemt afscheid van de bank na een carrière van meer dan dertig jaar binnen het bedrijf.

De 55-jarige Drew gaf de afgelopen zeven jaar leiding aan de afdeling risicomanagement en wordt in die hoedanigheid verantwoordelijk gehouden voor de groep handelaars die het miljardenverlies veroorzaakte.

De beruchtste van die handelaar, Bruno Michel Iksil, zou ook opstappen. Hij werd ook wel de ‘Londense Walvis’ genoemd en zou veel van de omstreden investeringen van JP Morgan Chase hebben gedaan.

Ook het hoofd van het JP Morgan Chase-kantoor in Londen zou opstappen, samen met een tweede topman op dat bankkantoor. Dat is echter allemaal nog niet officieel door de bank bevestigd.

Verslag van Reuters over de problemen bij JP Morgan Chase:

JP Morgan Chase investeerde te risicovol

JP Morgan Chase maakte vrijdag bekend dat de bank in zes weken tijd twee miljard dollar verlies heeft geleden door risicovolle investeringen. Topman Jamie Dimon verklaarde tegenover persbureau AP dat er “domme keuzes” zijn gemaakt binnen de bank.

Beleggers van JP Morgan Chase zouden relatief veel geld hebben gestoken in derivaten. Volgens Dimon zijn daarbij “zware fouten” gemaakt:

“Onze keuzes bleken risicovoller, vluchtiger en minder effectief dan we hadden ingeschat. Dit is niet hoe we een bedrijf moeten runnen.”

Het miljardenverlies heeft het aandeel JP Morgan de afgelopen dagen doen kelderen. Maar niet omdat de bank het verlies financieel niet dragen kan. De bank was echter een van de weinige Amerikaanse financiële instellingen die vrij ongeschonden door de kredietcrisis kwamen en bouwde daarmee een zeer goede reputatie op. Dat beeld van betrouwbaarheid heeft door de blunders van de afgelopen weken ernstige schade opgelopen.

De foutenserie en het reputatieverlies is op de langere termijn veel schadelijker voor de bank dan het miljardenverlies van de afgelopen weken en bemoeilijkt ook de strijd van JP Morgan Chase tegen strengere overheidseisen voor banken naar aanleiding van de kredietcrisis.