Syrische troepen belegeren stad Rastan - zeker dertig doden

Kinderen protesteren tegen het regime president Bashar al-Assad vlakbij Homs enkele dagen geleden. Foto Reuters / Shaam News Network

Syrische regeringstroepen hebben de aanval geopend op de stad Rastan, een stad in handen van opstandelingen tegen het regime van president Bashar al-Assad. Dat meldt persbureau AP. Rastan ligt even ten noorden van de centrale stad Homs, zo’n 180 kilometer ten noorden van Damascus, en is sinds januari in handen van het verzet.

Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten bestoken legertroepen Rastan al sinds de vroege ochtend. De opstandelingen zouden erin zijn geslaagd een aantal legervoertuigen van de regeringstroepen te vernietigen. Er viel een tot dusver nog onbekend aantal slachtoffers. Maar gesproken wordt van ten minste dertig, onder wie 23 militairen.

Geweld duurt ook op andere plekken in het land voort

Ook in de provincie Hama was sprake van geweld. Syrische militairen vielen gisteren al een boerendorp binnen, staken huizen in brand en plunderden winkels. Ten minste vijf mensen verloren het leven.

Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten en de Lokale Coördinatiecomités zeggen vandaag verder dat ook Qaboun, een voorstad van Damascus, is bestormd door militairen. Er werden daarbij door het staatleger invallen in woningen gedaan en sluipschutters ingezet.

EU besluit tot vijftiende ronde sancties tegen Syrië

Op 12 april zou in Syrië een staakt-het-vuren van kracht worden. Dat was een belangrijk onderdeel van het vredesplan van Kofi Annan, de Syrië-gezant van de Verenigde Naties en de Arabische Liga. Er is sindsdien echter een maand verstreken, en het geweld duurt voort.

De EU heeft ondertussen besloten tot een nieuwe ronde van sancties tegen het regime van Assad. Het is alweer de vijftiende sanctieronde. Met de hernieuwde sancties probeert de EU druk op de ketel te houden in Syrië. Maar heel veel vruchten lijkt dit dus vooralsnog niet af te werpen.

Al-Jazeera-verslag over een schijnbaar ‘nieuwe speler’ binnen het Syrië-conflict: