Striptekenaar Eddy Paape overleden

De Belgische striptekenaar Eddy Paape, bekend om zijn stripreeksen Luc Orient en Flip Flink, is zaterdag op 91-jarige leeftijd in Brussel overleden.

Paape, die tekende in een realistische stijl, begon zijn carrière met de detectiveserie Jan Kordaat (Jean Valhardi) in 1946. In 1958 startte hij zijn eerste zelfstandige serie, Flip Flink, over een reizende reporter (niet te verwarren met de strip over soldaat Flippie Flink). De scenario’s zijn van Jean-Michel Charlier (ook auteur van Buck Danny, waarbij Paape tekenaar Hubinon enige tijd assisteerde).

De bekendste serie van Paape is de sciencefictionreeks Luc Orient, die hij vanaf 1967 maakte met scenarist Greg. De avonturen van deze held, die zich onder meer afspelen op planeet Terango, in strijd met buitenaardse wezens, zijn gebundeld in achttien albums. (NRC)