Nederlandse rente op laagste punt ooit - Spaanse rente schiet omhoog

Het renteverschil in Europa is enorm toegenomen. Beleggers vertrekken uit zwakke landen Italië en Spanje naar veiligere landen zoals Duitsland en Nederland. Foto Hollandse Hoogte / Paul van Riel

De rente op Spaanse en Italiaanse staatsleningen is vanmorgen door de spanningen rond Griekenland omhoog geschoten, terwijl de rente in Nederland juist sterk daalt. Ook in Duitsland en niet-euroland Groot-Brittannië daalt de rente.

Door de onzekere uitkomst van de laatste formatiepoging in Griekenland is de rente op de tienjarige Spaanse staatsobligaties omhoog geschoten naar 6,3 procent. In februari was dat nog 4,2 procent. De rente in Nederland is juist op het laagste punt ooit: 2 procent. Ook in Duitsland en Groot-Brittannië zijn records bereikt, met rentes van respectievelijk 1,4 en 1,9 procent.

Daardoor loopt het renteverschil met Spanje, waar de rente toch al enorm gestegen is, nog verder op. Economie-redacteur Maarten Schinkel:

“Er is een consensus op de markt, dat de rente alarmerend hoog is als deze boven de 7 procent uitkomt. Dat is in Spanje nog niet het geval dus wat dat betreft is het nog niet op z’n allerergst. Maar in de tussentijd is de Duitse rente gedaald naar aanleiding van de Griekse politieke impasse, waardoor het renteverschil extra oploopt. Eigenlijk zou die grens van 7 procent nu dus lager moeten zijn. Nederland zit hierbij gelukkig nog net in het kielzog van de Duitsers.”

Verschil betekent gat aan vetrouwen

Het oplopende verschil tussen rentes betekent dat obligatiebeleggers zich verplaatsen naar landen in een economisch stabielere situatie. Het verschil tussen rente in Spanje en Duitsland is nu het grootst sinds de invoering van de euro. De Spaanse rente wordt ook verhoogd doordat de Spaanse banken er slecht voor staan en ze moeten worden geholpen met extra kapitaal. Volgens Schinkel betekent het oplopende verschil “een enorm gat aan vertrouwen”:

“Het verschil in rente geeft aan hoe groot de spanningen in de euro zijn. Het geld vlucht van Spanje naar Duitsland, en dat is vrij zorgelijk. Een hoge rente is zorgelijk omdat het land meer geld kwijt is aan het afbetalen van de staatsschuld, en het is een teken dat beleggers weinig vertrouwen hebben in die staatsschuld - ze willen immers meer geld terug.”

    • Mirjam Remie