Shell en Chevron boren naar gas in de Oekraïne

Twee van de grootste olieconcerns in de wereld, Shell en Chevron, hebben de rechten gekregen om twee omvangrijke schalie-gasvelden in de Oekraïne te ontwikkelen. Dat heeft de Oekraïense premier Mykola Azarov gisteren in een vraaggesprek met televisiestation Euronews bekendgemaakt. Shell wil nog niet reageren omdat, volgens een woordvoerder, de procedure van de veiling nog niet is afgerond.

Met de investeringen in de twee gasvelden in de Oekraïne, Yuzivske en Oleske, is een bedrag gemoeid van 370 miljoen dollar. De twee velden kunnen het land in 2020 voorzien van 10 procent van het gas dat Oekraïne zelf gebruikt.

Volgens de US Energy Information Administration hebben de schalie-gasvelden in de Oekraïne een omvang van 1200 miljard kubieke meter. Na Polen, Frankrijk en Noorwegen zijn de reserves van de Oekraïne de vierde in Europa.

Schaliegas is gewoon aardgas dat wordt gewonnen uit leisteenlagen. De winning van het gas is omstreden omdat de leisteenlagen onder hoge druk moeten worden gebroken om het gas vrij te krijgen (fracking). Dat gebeurt door het inspuiten van water, zand en chemicaliën.

In Nederland is de winning van schaliegas onlangs met een jaar uitgesteld. Er komt eerst een onderzoek naar de mogelijke gevolgen. In Frankrijk geldt sinds vorig jaar een verbod op fracking. Landen als Polen en Australië omarmen de technologie juist. In Polen overheerst het gevoel eindelijk onafhankelijk te kunnen worden van Rusland voor de gasvoorziening.

Uit statistieken van het Internationaal Energie Agentschap (IEA) blijkt dat slechts 3 procent van al het gas in de wereld schaliegas is, nog niet 1 procent van de totale energieproductie in de wereld. Volgens het IEA zal schaliegas in 2035 goed zijn voor ongeveer 10 procent van het wereldwijde gasaanbod.