Saudi-Arabië: vertrouwen vredesplan Syrië krimpt - ‘voorspelbare houding’

Leiders van de Golf Samenwerkingsraad poseren vandaag voorafgaand aan hun bijeenkomst in Saudi-Arabië. Foto AFP

Het vertrouwen in het vredesplan dat VN-bemiddelaar Kofi Annan opstelde voor Syrië neemt snel af als gevolg van het aanhoudende geweld in het land. Dat zei prins Saud al-Faisal, de minister van Buitenlandse Zaken van Saudi-Arabië, vandaag tegenover persbureau AP.

De minister uitte vandaag, na afloop van een bijeenkomst van de Golf Samenwerkingsraad, flinke kritiek op het “verwaarloosbare” resultaat dat het zespunts-vredesplan in zijn ogen heeft opgeleverd:

“Het geweld duurt nog altijd voort. Het bloedvergieten vindt nog dagelijks plaats. Er is niets bereikt, behalve een kleine vermindering van het geweld. Niemand is hier tevreden over. Het vertrouwen in de inspanningen van de VN-gezant begint snel af te nemen.”

Carolien Roelants, buitenlandredacteur vanNRC Handelsblad legt uit dat deze uitspraken geheel passen in de houding die Saudi-Arabië al ongeveer een jaar aanneemt ten aanzien van het conflict in Syrië:

“Saudi-Arabië is een openlijke tegenstander van het regime van president Bashar al-Assad. Daarmee is de Saudische regering ook tegen alles wat het afzetten van deze leider kan vertragen. Het verloop van het vredesplan van Annan wordt door deze minister gezien als zo’n vertragende factor, en hij heeft dan ook liever dat er zo snel mogelijk een einde aan gemaakt wordt.”

Vandaag opnieuw doden door geweld militairen

Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten vielen er ook vandaag weer doden door geweld tussen legertroepen en de oppositie. Sinds de vroege ochtend bestoken legertroepen de stad Rastan. Ook in de provincie Hama en in Qaboun, een voorstad van Damascus, hebben volgens het Observatorium aanvallen plaatsgevonden door militairen. Zeker dertig mensen zouden vandaag zijn omgekomen.

Op 12 april ging in Syrië een staakt-het-vuren van kracht dat door zowel het leger van Assad als de oppositie erkenden. Dat was een belangrijk onderdeel van het vredesplan. Er is sindsdien echter een maand verstreken, en dagelijks is er nog sprake van hevig geweld.

Sprake van Unie voor de Golfstaten

Daarnaast verklaarde al-Faisal dat de Golfstaten de mogelijkheden van een eigen Unie als mogelijkheid blijven beschouwen:

“Leiders van de Golf Samenwerkingsraad hebben verder onderzoek goedgekeurd, waarvan de uiteindelijke resultaten op een top, die binnenkort plaatsvindt, worden gepresenteerd. Het is de bedoeling dat alle betrokken landen lid worden, en in de toekomst hechter gaan samenwerken.”