Russische schrijvers leiden volksprotest tegen Poetin

Witte lintjes zijn het symbool van de anti-Poetinprotesten/ Foto Reuters

In een land waar echt wordt gelezen, hebben schrijvers macht. Dat bleek gisterochtend, toen literaire beroemdheden als Boris Akoenin, Dmitri Bykov, Ljoedmila Oelitskaja, Ljev Roebinstejn, Viktor Sjenderovitsj en Joelia Latynina het ineens voor het zeggen kregen in het centrum van Moskou en er geen politieagent was die hen tegenhield.

Twee dagen eerder hadden ze een groepswandeling aangekondigd, zogenaamd om naleving van grondwetsartikel 31 (vrijheid van bijeenkomst) af te dwingen, maar in werkelijkheid om een zwijgend anti-Poetinprotest te houden. De keuze van hun route maakte dat duidelijk: van het monument van de dichter van de vrijheid Poesjkin, op het gelijknamige plein, naar dat van een andere 19de-eeuwse grootheid die met het woord de macht bekritiseerde, Gribojedev, op de boulevard van Tsjistije Proedy. Op die boulevard is sinds een week een protestkamp ingericht, dat door sommigen wordt gezien als een ontkiemend Tahrirplein.

Een half uur voor het begin verzamelen zich al enkele duizenden mensen op het Poesjkinplein. Zoveel heeft niemand er verwacht, ook omdat van een georganiseerd protest geen sprake is. Het zijn vooral hoogopgeleide veertigplussers, die ondanks de waarschuwingen van het gemeentebestuur toch zijn komen opdagen. „De intelligentsia heeft tien jaar in coma gelegen”, zegt modeontwerper en activist Mironov. „Maar nu is ze ontwaakt en is haar aanwezigheid op straat de norm.”

Abonnees kunnen het hele artikel van Michel Krielaars hier lezen.