Ron Paul staakt campagne - ‘Romney zeker van nominatie’

Ron Paul, enkele maanden geleden tijdens een campagnebijeenkomst. Foto Reuters/Laura Segall

De Republikeinse presidentskandidaat Ron Paul, de laatste maar weinig kansrijke rivaal van Republikein Mitt Romney, staakt definitief zijn campagne. Hij laat vanavond aan persbureau AP weten dat hij geen geld meer wil uitgeven aan het voeren van campagne, dat hij niet heeft.

In een verklaring aan zijn aanhangers benadrukt dat hij niet uit de race stapt, maar wel stopt met het actief voeren van campagne:

“We zullen geen geld meer uitgeven aan de campagne in de voorverkiezingen. We zouden daar tientallen miljoenen dollars aan moeten spenderen die we simpelweg niet hebben, zonder enige kans op succes.”

Ron Paul is de laatst overgebleven tegenkandidaat van Mitt Romney, die een enorme voorsprong op Paul heeft: hij haalde maar 104 gedelegeerden binnen, terwijl Romney er 966 heeft. Er zijn 1144 gedelegeerden nodig om de Republikeinse nominatie in de wacht te slepen.

Eind vorige maand eiste Romney de Republikeinse kandidatuur al op, na het winnen van de primaries in vijf staten. De man die voorheen zijn grootste concurrent was, Rick Santorum, sprak hierop zijn steun uit aan Romney: “Hij mag de kandidaat zijn, en ik zal de kandidaat steunen.” Met 79 kiesmannen speelde Paul toen al eigenlijk geen rol meer in de race om de kandidatuur.

Ykje Vriesinga, buitenlandredacteur voor NRC-Handelsblad schreef eerder al dat Romney, sinds Santorum zich terugtrok, al zeker is van de Republikeinse kandidatuur:

Romney is vanaf de start van de voorverkiezingen in januari de favoriet geweest van de partijprominenten, en nu zeker van nominatie. Ron Paul kondigde ook toen Santorum zich terugtrok aan om door te gaan. Paul wil vooral zijn libertaire ideeën verkondigen. Zolang er een podium is, maakt hij er gebruik van, net als Santorum blijft vechten om de conservatieve flank van de Republikeinse partij te versterken.