RKC schakelt FC Twente uit, De Graafschap degradeert

RKC Waalwijk heeft gisteren in de play-offs voor een plaats in de Europa League verrassend FC Twente uitgeschakeld. De ploeg van trainer Ruud Brood speelt in de finale tegen Vitesse, dat NEC uitschakelde. De Graafschap werd in de nacompetitie uitgeschakeld door FC Den Bosch en is gedegradeerd.

FC Twente verloor op eigen veld met 1-0, nadat de heenwedstrijd was geëindigd in 1-1. RKC’er Furkan Alakmak maakte in Enschede het enige doelpunt in een matige wedstrijd. FC Twente plaatst zich via het Fair Play-klassement alsnog voor de Europa League. Het moet daarin wel in de eerste voorronde beginnen.

De uitschakeling paste in het teleurstellende seizoen van FC Twente, dé verliezer in de topzes van de eredivisie. De Enschedese club nam in de winterstop afscheid van trainer Co Adriaanse, die te solistisch zou werken en te aanvallend speelde naar de zin van zijn assistenten. De keuze voor coach Steve McClaren, die FC Twente in 2010 naar de landstitel leidde, pakte slecht uit. Het spel verbeterde niet, de resultaten waren minder dan onder Adriaanse.

Vitesse herstelde zich op eigen veld van een 3-2 nederlaag in Nijmegen en versloeg NEC met 2-0. Nicky Hofs en Wilfried Bony maakte de doelpunten. NEC beëindigde de wedstrijd met negen spelers, na rode kaarten voor Bram Nuytinck en Navarone Foor. Vitesse en RKC spelen donderdag en zondag tegen elkaar voor een plaats in de Europa League.

Na twee jaar in de eredivisie is De Graafschap gedegradeerd. In Doetinchem bleef de thuisploeg op 1-1 steken tegen FC Den Bosch. De heenwedstrijd was in 0-0 geëindigd. Het Bossche ‘uitdoelpunt’ telde dubbel. Den Bosch speelt donderdag en zondag tegen Willem II voor promotie naar de eredivisie. Willem II schakelde Sparta uit. Na een 2-1 zege in Tilburg werd het in Rotterdam 1-1.

VVV kan degradatie nog ontlopen. De ploeg van trainer Ton Lokhoff won in blessuretijd met 4-3 van Cambuur. Michael Uchebo maakte het winnende doelpunt, terwijl enkele supporters van VVV al teleurgesteld het Venlose stadion verlieten. In Leeuwarden werd het eerder 0-0. VVV speelt nu tegen Helmond Sport, dat FC Eindhoven uitschakelde.