Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Politie, recht en criminaliteit

RET in Rotterdam neemt gesprekken in tram op

Alleen voor veiligheidsdoeleinden, zegt de vervoerder.

Het Rotterdamse vervoersbedrijf RET maakt geluidsopnames van gesprekken van tramreizigers. De opnames zijn alleen achteraf te beluisteren als de vervoerder aangifte doet van een geweldsincident, of op verzoek van de politie.

Dat heeft de Rotterdamse trammaatschappij laten weten in reactie op berichtgeving van weekblad Elsevier over vermeende afluisterpraktijken in de tram. Een journalist van het weekblad zag onlangs hoe een trambestuurder van de RET melding maakte van een racistisch incident op basis van een elektronisch opgenomen gesprek. Het bericht leidde tot een storm aan reacties. Rotterdamse gemeenteraadfracties eisen opheldering, de PVV en GroenLinks in de Kamer hebben vragen gesteld.

De RET ontkent met klem dat trambestuurders kunnen meeluisteren met gesprekken van passagiers. Wel wordt gebruikgemaakt van beveiligingscamera’s die ook geluid registreren. De apparatuur hangt in de nieuwste trams in Rotterdam. De geluidsopnames zijn bedoeld „om bij incidenten net even een completer beeld te geven van de situatie”, legt een RET-woordvoerder uit. „Als in de tram bijvoorbeeld een knokpartij uitbreekt, wil de politie weten wat eraan vooraf is gegaan. Camerabeelden geven daar niet altijd uitsluitsel over. Geluid kan daarbij helpen.”

De audiogegevens worden 48 uur na opname vernietigd en zijn alleen te beluisteren door daartoe bevoegd personeel. NRC