Pas na maanden ben ik tevreden

Joey Roukens Foto Bram Budel

Joey Roukens (30) is componist. Hij schreef het ‘Concerto Hypnagogique’ dat tijdens de NTR ZaterdagMatinee in première ging.

,,Als componist kun je nooit genieten van je eigen muziek, al werd mijn stuk door het publiek zaterdagmiddag goed ontvangen. Ik ben de meest kritische luisteraar van mijn eigen muziek en er gebeuren altijd vreemde dingen, nu ook. Bij de soundcheck leek alles perfect, de balans was precies goed. Pianist, solist en orkest: alles kwam samen. Maar tijdens de voorstelling bleek de akoestiek te zijn veranderd door het nu aanwezige publiek. Dat zijn dingen die je niet kunt voorzien, maar die voor een componist enorme gevolgen hebben. Ik hoor alles en ik weet dat het publiek, hoewel dat altijd tegengesproken wordt, ook het verschil hoort.

„Toch was het een hele mooie middag. Mensen genoten, waren ontroerd. Iemand gaf mij een groot compliment door te zeggen dat hij normaal niet van moderne muziek houdt, maar nu de radio steeds harder zette. Mensen die geen interesse hebben in mijn genre en dan toch door mijn composities over de streep worden getrokken: dat vind ik mooi.

„Na afloop van een première van mijn eigen muziek voel ik me altijd leeg, bijna uitgeput en bovendien altijd teleurgesteld. Het liefst zou ik willen verdwijnen. Dat klinkt heel negatief, maar ik weet dat de ideale uitvoering van mijn composities nooit gespeeld zal worden. Pas maanden later, als ik de opnamen terughoor, ben ik tevreden. Je moet muziek een plek kunnen geven, de noten moeten groeien. Zowel bij mij, als bij het publiek. Helaas is dat het tragische lot van de hedendaagse muziek: de eerste uitvoering is in veel gevallen ook de laatste.”

    • Florine van der Does