Partijprominent De Geus kiest kant van Keijzer in lijsttrekkersstrijd CDA

De kandidaten Liesbeth Spies, Sybrand van Haersma Buma, Henk Bleker, Marcel Wintels, Madeleine van Toorenburg en Mona Keijzer vorige week bij het debat in de Rotterdamse Laurenskerk. Foto NRC / Bas Czerwinski

Net nu Mona Keijzer flink in de lift zit en de populariteit van favoriet Sybrand van Haersma Buma dalende lijkt, kiest CDA-zwaargewicht Aart Jan de Geus de kant van eerstgenoemde. De voorzitter van het Strategisch Beraad van het de christendemocraten en lid van de CDA-denktank maakt volgens het Nederlands Dagblad vandaag zijn steun bekend.

De Geus, oud-minister namens het CDA in de kabinetten Balkenende I, II en III, zal dan zijn keuze nader toelichten. Erg gelegen zou zijn steun aan Keijzer niet uitkomen voor Van Haersma Buma. De voorzitter van de Tweede Kamerfractie zag afgelopen weekend, na een week van lijsttrekkersdebatten en mediaoptredens, zijn populariteit in de peilingen teruglopen. Keijzer daarentegen schoot omhoog.

In de meting van Maurice de Hond staan de twee nu vrijwel gelijk (32 om 30 procent van de stemmen), terwijl dat een week geleden nog heel anders lag. Toen stond Buma op 38 procent en Keijzer op 15.

Deze week kunnen partijleden stemmen op zes kandidaten. Op 18 mei sluit de eerste ronde. Als geen van de kandidaten in de eerste ronde meer dan de helft van de stemmen behaalt, gaan de twee kandidaten met de meeste stemmen door naar de tweede ronde. Die duurt tot 1 juni.