Oprichter Sea Shepherd in Duitsland gearresteerd

(FILES) This file photo taken on May 25, 2011 shows Paul Watson, Canadian founder and president of the Sea Shepherd Conservation Society, after inaugurating the group's new multihull named after French screen legend and animal rights activist Brigitte Bardot, in La Ciotat, south eastern France. Watson is in a German jail after being detained on May 13, 2012 on charges stemming from a high seas confrontation over shark finning in 2002. AFP PHOTO / GERARD JULIEN / FILES
(FILES) This file photo taken on May 25, 2011 shows Paul Watson, Canadian founder and president of the Sea Shepherd Conservation Society, after inaugurating the group's new multihull named after French screen legend and animal rights activist Brigitte Bardot, in La Ciotat, south eastern France. Watson is in a German jail after being detained on May 13, 2012 on charges stemming from a high seas confrontation over shark finning in 2002. AFP PHOTO / GERARD JULIEN / FILES Paul Watson van Sea Shepherd op archiefbeeld. Foto AFP / Gerard Julien

Paul Watson, de oprichter van de actiegroep Sea Shepherd, is in Duitsland gearresteerd om te worden uitgeleverd aan Costa Rica. Daar wordt hij gezocht in verband met een actie tegen de haaienvangst. Dit heeft Sea Shepherd bekendgemaakt.

Volgens de groep werd Watson zaterdag in de kraag gevat. De Costa Ricaanse autoriteiten willen hem berechten omdat hij in 2002 de bemanning van een Costa Ricaanse vissersboot zou hebben bedreigd. Hij was destijds bezig met een documentaire en stuitte in de wateren van Guatemala op de vissersboot Varadero. Aan boord van het schip werden illegaal gevangen haaien van hun vinnen ontdaan.

Sea Shepherd boekte onlangs nog succes in Japan. Na herhaaldelijke acties heeft het land zijn walvisjacht bij Antarctica voor één seizoen stopgezet. Japan oefent druk uit op onder meer Nederland om Sea Shepherd te stoppen. De Japanners willen dat Sea Shepherd in meer landen verboden wordt. Twee schepen van Sea Shepherd varen onder Nederlandse vlag, omdat Nederland alle internationale verdragen over milieu en bedreigde diersoorten onderschrijft.