CBP: opnamen Eyeworks in VUmc in strijd met de wet

Het VUmc, waar tegen de wet in en tot grote verontwaardiging opnamen zijn gemaakt voor een RTL-programma. Foto Flickr / FaceMePLS

Eyeworks had de patiënten die in het VUmc werden gefilmd voor het televisieprogramma 24 uur: Tussen Leven en Dood niet mogen filmen. Dat mocht alleen als er vooraf toestemming voor was gevraagd. Dat meldt het College bescherming persoonsgegevens (CBP) vanavond.

Voor het omstreden programma werden eind februari patiënten op de spoedeisende hulp van het Amsterdamse VUmc gefilmd. Zeker drie patiënten werden tegen hun wil gefilmd en hebben aangifte gedaan. Sommigen werden pas na afloop gevraagd voor toestemming. Het VU medisch centrum bood hierop alle patiënten en bezoekers excuses aan voor de opnames die zijn gemaakt op de spoedeisende hulp.

Volgens het college was de verstrekte informatie die nodig was om rechtsgeldige toestemming te kunnen geven, te summier. Ook was de omgeving en de situatie waarin de patiënten zich bevonden geen plaats om dergelijke vragen te stellen.

Het CBP had al sterke aanwijzingen dat de opnames in strijd met de Wet bescherming persoonsgegevens waren. Ondanks dat het programma vrijwel meteen van de buis werd gehaald, werd het onderzoek voortgezet met het oog op de onrust die het veroorzaakte en vergelijkbare projecten in de toekomst.

Eyeworks, RTL en het ziekenhuis boden na de ontstane commotie hun excuses aan. Het project kostte bijna 188 duizend euro. VU, RTL en Eyeworks besloten in maart de kosten van het geflopte programma te delen. De partijen leggen alle drie even veel geld in.