...ondertussen komt de verkiezingscampagne op gang; meer steun voor Mona Keijzer om CDA-leider te worden

CDA-prominent en oud-minister Aart Jan de Geus steunt Mona Keijzer in haar strijd om het CDA-lijsttrekkersschap. De Geus werkte als voorzitter van het Strategisch Beraad van de partij samen met Keijzer, die nu wethouder in Purmerend is.

Een andere kandidaat, Henk Bleker, liet zich een interview in het AD kritisch uit over het ‘Lenteakkoord’. De aanpassingen van het ontslagrecht zouden slecht uitpakken voor middenstanders, terwijl modale inkomens geen huis meer kunnen kopen door aanpassing van de hypotheekrenteaftrek. Bleker zei later dat het hem vooral gaat „om een goede uitwerking voor starters, middeninkomens en mkb”.

Demissionair premier Rutte gaf bij Pauw & Witteman toe tijdens de Catshuisonderhandelingen Geert Wilders te hebben toegebeten dat hij de PVV „tot de laatste zetel zou afbreken”. Wilders reactie: „Rutte slaat als een wildebras om zich heen. Wat een arrogantie. Hij breekt Nederland af met een onverantwoord en snoeihard bezuinigingspakket.”

ChristenUnie-leider Arie Slob zei zaterdag tijdens het partijcongres, waar hij tot lijsttrekker werd gekozen, dat het kabinet een „politieke puinhoop” heeft achtergelaten. VVD en CDA hadden nooit met de PVV in zee moeten gaan: „Zij beschouwden het regeren van het land en de gedoogvorm waarvoor men had gekozen als een experiment. Alsof het Koninkrijk der Nederlanden een laboratorium is waarin je bestuurlijke proefjes kunt doen.”

Binnen de ouderenpartij 50Plus rommelt het. Senator Kees de Lange, tevens voorzitter van het wetenschappelijk bureau, heeft zijn functies neergelegd. Hij beschuldigt partijleden van belangenverstrengeling. Vicevoorzitter Henk Krol zou relaties inzetten bij activiteiten voor de partij. Voorzitter Jan Nagel ontkent dat.

Trots op Nederland van Rita Verdonk doet mee aan de verkiezingen. Een lijsttrekker wordt gezocht, Verdonk wordt dat zeker niet.

Achter de schermen is alles anders: pagina 6