Lokale CDA-fracties eisen humaner asielbeleid van partijgenoot Leers

Symbolisch voor de ambtstermijn van Leers als minister van Asiel en Immigratie is de kwestie rondom Mauro Manuel. Foto NRC / Mauro Manuel

Het asielbeleid van Gerd Leers is niet humaan genoeg. Daarom hebben 81 lokale fracties van zijn eigen CDA bij hun partijgenoten in de Tweede Kamer aangedrongen op actie, schrijft Trouw vandaag. Een verblijfsvergunning voor in Nederland geboren en getogen asielkinderen moet de eerste stap zijn.

De gemeentelijke fracties schreven brieven naar de 21 CDA-Kamerleden met het verzoek de zogeheten wortelingswet te steunen. In die initiatiefwet van PvdA en ChristenUnie krijgen asielgezinnen met kinderen die langer dan acht jaar in Nederland zijn een verblijfsvergunning. Dit moet gevallen als de Angolese Mauro voorkomen.

‘Kamerfractie bleef veel te stil’

Of de wet een meerderheid in de Kamer haalt lijkt af te hangen van het CDA, schrijft de krant. De demissionair minister voor Asiel en Immigratie is tegen, maar de Kamerfractie bleef volgens de 81 veel te stil. De Raad van State noemde het wetsvoorstel in februari overigens “onnodig, ondoelmatig en oneerlijk”.

Op het partijcongres in oktober gaf 85 procent van de CDA’ers aan een humaner asielbeleid te willen.

“Wij zouden heel graag willen dat Leers morgen met een oplossing à la die initiatiefwet komt waardoor deze kinderen eindelijk op een “veilige” manier aan hun ontwikkeling kunnen gaan werken”, schrijven de 81.

‘Duidelijke humane oplossing in verkiezingsprogramma CDA’

Als de initiatiefwet niet meer voor de verkiezingen in september wordt behandeld, willen de lokale fracties dat de Kamerleden ervoor zorgen dat er een “duidelijke humane oplossing voor deze groep gewortelde kinderen” in het verkiezingsprogramma van het CDA komt te staan.

De petitie Kinderpardon Nu, die een soortgelijk doel heeft, is inmiddels ondertekend door een kleine 130.000 Nederlanders. Ook hebben ongeveer 180 burgemeesters namens hun gemeenteraden erop aangedrongen de wortelingswet aan te nemen.

    • Jules Seegers