Leus- en spandoekvrij protest tegen president Poetin door centrum Moskou

Protesters march in downtown Moscow, Russia, Sunday, May 13, 2012. At least 5,000 are marching along Moscow Boulevard Ring in a rare unsanctioned gathering led by popular Russian novelists, defending people's rights to gather on the streets without authorities' permission. (AP Photo/Misha Japaridze) AP

‘De wandeling’, zoals het protest wordt genoemd, is georganiseerd door prominente schrijvers.

Prominente Russische schrijvers en dichters hebben gisteren een straatprotest door het centrum van Moskou geleid waaraan meer dan 10.000 mensen hebben meegedaan. De politie heeft niet ingegrepen tijdens het protest, waarvoor geen vergunning is aangevraagd. De schrijvers, onder wie Boris Akoenin, wilden met ‘de wandeling’ , zoals zij het protest zonder leuzen en spandoeken noemden, opkomen voor het recht om samen te komen zonder toestemming vooraf van de autoriteiten.

Akoenin leek niet te hebben verwacht dat er duizenden mensen op de twee kilometer lange wandeling af zouden komen toen hij eerder deze week zei dat hij en andere schrijvers het als ‘kamikazes’ op zich zouden laten afkomen. De bijeenkomst is een van de vele ludieke protesten die in Moskou hebben plaatsgevonden uit onvrede sinds Vladimir Poetin afgelopen maandag voor de derde keer als president van Rusland is beëdigd.

Bestseller-auteur Lyudmilla Ulitskaya prees de Moskouse autoriteiten dat ze niet hebben ingegrepen. „Vandaag is een belangrijke dag voor Moskou”, zei ze. „Voor het eerst reageert de Russische regering redelijk.”

Bij eerdere demonstraties tegen de herverkiezing van president Poetin zijn wel mensen opgepakt omdat zij meededen aan een illegale samenkomst. De wandeling eindigde bij het standbeeld van de Kazachstaanse dichter Abaj Koenambajev. Bij het standbeeld hebben demonstranten sinds enkele dagen een provisorisch kamp opgeslagen, dat ’s avonds door een paar duizend Russen wordt bezocht. AP