Kortkolom buitenland

Vredesonderhandelaar Afghanistan vermoord

Kabul. In de Afghaanse hoofdstad Kabul is gisteren een vooraanstaand lid van de Hoge Vredesraad doodgeschoten in zijn auto. De vermoorde Arsala Rahmani was een ervaren politicus, en ten tijde van het bewind van de Talibaan onderminister van Hoger Onderwijs. De vredesraad werd opgericht om vredesgesprekken tussen de regering en de Talibaan op gang te brengen. Vorig jaar september werd de voorzitter, oud-president Burhanuddin Rabbani, gedood bij een bomaanslag. (AP, BBC)

Commandant van LRA in Oeganda opgepakt

Kampala. Oegandese militairen hebben een commandant van de rebellenbeweging van Joseph Kony opgepakt. Caesar Acellam werd samen met twee strijders gearresteerd vlakbij de grens tussen Congo en de Centraal Afrikaanse Republiek. Dat heeft het Oegandese leger bekendgemaakt. Als militair strateeg is Acellam een van de belangrijkste commandanten van de LRA. Oegandese functionarissen vermoeden dat Kony zich schuilhoudt in Soedan. (AP, Reuters)

Syrisch conflict komt Libanese grens over

Tripoli. Bij gevechten in de Noord-Libanese stad Tripoli tussen alawitische en sunnitische strijders zijn vannacht drie doden gevallen. Daarmee kwamen de sektarische tegenstellingen in het buurland Syrië de grens over. Libanese alawieten steunen in meerderheid het overwegend alawitische Syrische regime; sunnieten de Syrische oppositie. Vanmorgen was nog steeds geweervuur te horen, aldus Libanese functionarissen. Het leger heeft versterkingen gestuurd. (Reuters)

Arrestaties bij protest ‘indignados’ in Madrid

Madrid. Tienduizenden Spanjaarden hebben in het weekeinde in tachtig steden het begin van de grote straatprotesten van vorig jaar herdacht. Het centrale Puerta del Sol-plein in Madrid was zaterdag vol met indignados (verontwaardigden). De politie arresteerde gisteren achttien mensen die weigerden het plein te verlaten. Daarna kwamen zo’n duizend betogers naar het plein om hun vrijlating te eisen. Negen betogers werden op vrije voeten gesteld. De rest wordt voorgeleid. (AFP)

Jaar gevangenis voor Marokkaanse rapper

Rabat. Een Marokkaanse rechtbank heeft de rapper Mouad Belghouat tot een jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens beschadiging van het imago van de veiligheidsdiensten. Belghouat rapt onder de naam El-Haqed (de woedende) tegen corruptie en sociaal onrecht. Hij werd 29 maart gearresteerd wegens een tekst op internet met foto’s van onder anderen een politieman met een ezelskop. Volgens zijn advocaten waren de foto’s niet door Belghouat op internet geplaatst en is het proces in feite een politieke aanval op een bekende activist. (AP)

Leider van Sea Sheperd opgepakt in Duitsland

Rotterdam. De leider van Amerikaanse milieuorganisatie Sea Shepherd, Paul Watson, is gisteren in Duitsland gearresteerd om te worden uitgeleverd aan Costa Rica. Hij zou in 2002 het scheepvaartverkeer bij Costa Rica hebben belemmerd. Volgens een verklaring gelastte Watson destijds een Costa-Ricaans schip dat bezig was met het stropen van haaienvinnen om daarmee te stoppen. Volgens de bemanning van het schip zou Sea Shepherd hen hebben bedreigd met de dood. Watson wordt bijgestaan door de ondervoorzitter van het Europees parlement, Daniel Cohn Bendit, en Europarlementariër José Bove. (NRC)