Kans op coalitie Griekenland klein, maar aanwezig - beurzen kelderen

Griekse banken zijn zich al aan het voorbereiden op een eventuele terugkeer van de Drachme, de Griekse munteenheid die weer zal worden ingevoerd als Griekenland uit de eurozone zal moeten vertrekken. Foto Reuters / Yorgos Karahalis

Democratisch Links heeft tijdens de laatste formatiepoging onder leiding van president Karolos Papoulias de sleutel in handen. Fotis Kouvelis, leider van de partij geeft gemengde signalen af. Hoewel de bereidheid van Democratisch Links mee te werken aan een coalitie onzeker is, is de kans op een coalitie nog niet geheel bekeken.

Kouvelis zei ‘geen mogelijkheid te zien voor een regering van nationale eenheid’, maar neemt nog wel plaats aan de onderhandelingstafel vanavond. Met zijn steun zouden Nieuwe Democratie en Pasok een meerderheid hebben. Hoewel het onzeker is of de partij bereid is steun te verlenen aan een coalitie die zich aan de strenge bezuinigingsafspraken houdt in ruil voor de financiële noodhulp, is de kans nog niet helemaal verkeken, zegt correspondent Marloes de Koning:

“De onderhandelingen gaan vanavond verder. Er is een kleine, maar toch aanwezige kans dat de formatiepoging slaagt. De Grieken is inmiddels een grote angst ingeboezemd met dreigingen over het verlaten van de eurozone. Nog niet alle mogelijkheden zijn uitgeput. Kouvelis doet gemengde uitspraken, dus wat de definitieve uitkomst zal zijn is afwachten. De president heeft geen deadline, maar als ze er vanavond niet uitkomen, komen er waarschijnlijk nieuwe verkiezingen.”

Eerder al had Democratisch Links aangegeven niet te willen regeren zonder de radicaal linkse partij Syriza, maar gisteren leek het erop dat ze dat standpunt zouden herzien. Als er nieuwe verkiezingen plaatsvinden, is dat waarschijnlijk half juni.

Vertrek Griekenland euro steeds waarschijnlijker

Kredietbeoordelaar Moody’s zei vandaag te verwachten dat een faillissement van Griekenland steeds dichterbij komt, meldt de NOS. Dat betekent dat Griekenland zal moeten vertrekken uit de euro. De twee partijen die zich wilden houden aan de afspraken voor financiële noodhulp, Nieuwe Democratie en Pasok, hebben tijdens de verkiezingen vorige week zware verliezen geleden. Of Griekenland de afspraken nu zal doorvoeren is daarom onzeker.

Volgens Moody’s zal een vertrek van Griekenland uit de euro ernstige gevolgen hebben voor de kredietwaardigheid van de banken in het land, die nu al in zwaar weer verkeren. In 2011 leden de Griekse banken al zware verliezen.

De economische situatie in Griekenland is slecht. Vorige week bleek dat de werkloosheid in Griekenland is gestegen naar 21,7 procent. Het bruto binnenlands product is ongeveer eenvijfde lager dan vijf jaar geleden.

Beurzen kelderen door politieke onzekerheid

Europese aandelen zijn vanochtend naar hun laagste niveau gezakt in meer dan vier maanden, als gevolg van de politieke onduidelijkheid in Griekenland en het gevaar dat het land uit de eurozone stapt. De AEX stond rond elf uur 2 procent lager. Ook de andere Europese beurzen zakten tussen de 2 en 3 procent. FTSEurofirst 300, de index van de belangrijkste Europese aandelen, stond op 1,002.90 punten, het laagste sinds januari. De Euro Stoxx 50, de belangrijkste graadmeter van de aandelenbeurzen in de eurozone, zakte naar 2,194.35 punten, de laagste stand sinds december 2011. Ook Spaande rentes zijn vanmorgen omhoog geschoten.

Bekijk hier een liveblog van de Guardian over de situatie op de beurzen.

    • Mirjam Remie