Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Kamer geeft bescherming aan klokkenluiders

Nederland, Den Haag, 6 maart 2012, Ronald van Raak, kamerlid SP tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de Tweede Kamer / socialistische partij Foto; Peter Hilz
Nederland, Den Haag, 6 maart 2012, Ronald van Raak, kamerlid SP tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de Tweede Kamer / socialistische partij Foto; Peter Hilz SP-Kamerlid Ronald van Raak, initiatiefnemer van het 'Huis voor Klokkenluiders'. Foto Hollandse Hoogte / Peter Hilz

Klokkenluiders worden voortaan wettelijk beschermd. Een meerderheid in de Tweede Kamer steunt de oprichting van een organisatie die de groep de gewenste bescherming zal geven.

Het wetsvoorstel (pdf), ingediend door SP-Kamerlid Ronald van Raak, zal morgen worden gesteund door SP, PvdA, GroenLinks, D66, PVV, ChristenUnie en de Partij voor de Dieren. Het voorstel houdt in dat er een onafhankelijk orgaan wordt opgericht; het ‘Huis voor Klokkenluiders’, dat wordt ondergebracht bij de Nationale Ombudsman.

Van Raak in een toelichting:

“Mensen durven in Nederland nauwelijks misstanden te melden. De lotgevallen van bekende klokkenluiders als Ad Bos, Fred Spijkers en Paul Schaap hebben ertoe geleid dat veel mensen besluiten hun mond te houden. Huidige regelingen voor klokkenluiders blijken niet te werken. Mensen die misstanden melden worden ontslagen en komen in financiële problemen. Ook moeten ze vaak lange juridische procedures voeren tegen overheden en bedrijven. Dat heeft grote gevolgen voor de klokkenluiders, wier leven overhoop wordt gegooid. Maar dat is ook heel slecht voor de samenleving, omdat fraude en corruptie blijven voortbestaan en de volksgezondheid en het milieu in gevaar worden gebracht.”

Het kabinet-Kok II voerde al tien jaar geleden wetgeving in om klokkenluiders steun en bescherming te bieden. Maar die lijkt weinig effectief.