‘Ivf zelf betalen na 41ste jaar’

Vrouwen van boven de 41 jaar met vruchtbaarheidsproblemen moeten ivf-behandeling voortaan zelf betalen. Nu is het zo dat de basisverzekering ivf vergoedt voor vrouwen tot 45 jaar. Per vrouw worden nu drie ivf-pogingen vergoed; vanaf volgend jaar zou nog maar één poging vergoed worden.

De leeftijdsbeperking is een van de ingrijpendste maatregelen (in een heel pakket voorstellen) die de Nederlandse Vereniging van Gynaecologen (NVOG) vanochtend bekendmaakte. Ze biedt zo een alternatief voor de bezuiniging van 30 miljoen euro op ivf (in-vitrofertilisatie, reageerbuisbevruchting) die het demissionaire kabinet had afgesproken. Om te besparen wil het kabinet vanaf volgend jaar nog maar één ivf-poging per vrouw vergoeden. Ook de Kunduz-coalitie zou ivf beschouwen als post waarop bezuinigd kan worden.

Volgens de Utrechtse hoogleraar voortplantingskunde Bart Fauser sorteert het uitsluiten van oudere vrouwen (10 procent van de ivf-patiënten is ouder dan 41) van de vergoeding meer effect dan het aantal ivf-pogingen beperken van drie tot één. „Overigens hebben wij die bezuiniging van 30 miljoen euro liever helemaal niet, maar ons werd gevraagd mee te denken.”

De kans dat een vrouw zwanger wordt na één ivf-poging is 25 procent; na twee tot drie pogingen is de helft van de vrouwen zwanger. De leeftijd van de vrouw is de bepalende factor voor haar kansen.

Tijdens een ivf-behandeling krijgt de vrouw hormonale stimulatie en worden de eicellen buiten de baarmoeder bevrucht met sperma. Vervolgens plaatst de gynaecoloog één bevrucht embryo terug in de baarmoeder. De behandeling kost bijna 3.000 euro per keer. Uit de basisverzekering wordt jaarlijks 50 miljoen euro aan ivf besteed.

Naar schatting een op de tien stellen komt voor ivf in aanmerking omdat ze lijden aan ‘verminderde vruchtbaarheid’. Een op de vijf paren bezoekt een keer de huisarts omdat het niet op de natuurlijke manier lukt om zwanger te worden.

    • Frederiek Weeda