‘Ik breng in de boot de gemoederen tot bedaren’

Naam: Tim Heijbrock

Leeftijd: 26 jaar

Sport: Roeien, lichte vier met Roeland Lievens en de tweelingbroers Vincent en Tycho Muda

Prestaties: vijfde (2010) en zesde (2009) bij de WK

Zondag begint het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) in Luzern. Hoe bereiden jullie je voor?

„We zijn nu in Varese voor het laatste trainingskamp. Hier zijn we vooral verschillende afstanden aan het varen waarbij we onze techniek proberen te verbeteren. We willen zorgen dat we onze roeihaal steeds langer kunnen vasthouden. Komende woensdag vertrekken we naar Luzern, waar we bij de eerste twee boten moeten eindigen voor olympische kwalificatie. Maar eigenlijk willen we gewoon als eerste eindigen.”

Jullie hadden eigenlijk in augustus vorig jaar een olympisch startbewijs willen veiligstellen bij de WK in Bled. Waarom is dat niet gelukt?

„We hebben vorig jaar veel uitgeprobeerd, maar dat heeft niet gewerkt. We hadden met [bondscoach] John Faulkner en [hoofdcoach] Antonio Maurogiovanni twee coaches. Steeds andere technieken leidden tot steeds nieuwe blessures. We roeiden pas in de voorronde van de WK in onze vaste samenstelling. Maar na de eerste wedstrijd werd Roeland doodziek, net als andere Nederlandse roeiers door een virus, waarna we de finale niet hebben gehaald. Dat was een enorme teleurstelling. Ik had zelfs na het moeilijke seizoen voor honderd procent gerekend op olympische kwalificatie.”

Hebben jullie het schema voor dit seizoen moeten bijstellen?

„We hebben niet zozeer ons trainingsprogramma aangepast, maar ons richtpunt. We konden niet denken: de Olympische Spelen zijn nog ver weg. Nu was het steeds: het OKT komt al dichtbij. Ook buiten de boot zijn we steeds bezig met ‘Luzern’. We zijn scherper op het herstel, de rust en de voeding. Ook hebben we nu alleen John als coach. Hij coacht op zijn gevoel, dat ligt ons wel. Wij presteren het best in een rustig, relaxed sfeertje. Alleen de [tweelingbroers Vincent en Tycho] Muda’s geven soms aan dat ze wat strakkere begeleiding nodig hebben.”

Jullie gelden als een emotionele ploeg, getuige ook het gescheld over het water na de teleurstelling bij de WK. Wie heeft welke rol in de boot?

„De Muda’s zijn heel fanatiek, maar dat bedoel ik op een positieve manier. Roeland noemt zichzelf de hersenen bij deze operatie en dat klopt ook wel. Hij denkt over alles na en is overal scherp op. Ik ben degene die de gemoederen tot bedaren kan brengen bij de anderen. Ik ben nooit zenuwachtig en houd me altijd bij de feiten.”

Is het mogelijk twee keer te pieken in één seizoen?

„Het is lastig, maar niet onmogelijk. René Mijnders [technisch directeur van de roeibond] bemoeit zich nu met ons programma. Hij heeft vaker meegemaakt dat Nederlandse ploegen zich pas bij het OKT plaatsten en alsnog een olympische medaille wonnen.” En dan lachend: „Dat is zelfs bijna een gewoonte geworden. Ik denk dat we een reële kans maken, zeker hoe het nu loopt. Eerder deze maand zijn we bij de eerste World Cup in Belgrado vierde geworden. We willen laten zien dat vorig jaar echt een misstap was.”

    • Michiel Dekker