Hoe gooi ik een oude vlag eerbiedig weg?

De Nederlandse vlag van Hans Gaarman (49) is versleten, en aan vervanging toe. „Ik heb geleerd de vlag met eerbied te behandelen”, schrijft hij. „Maar kom ik ervan af? Tot poetsdoek degraderen of met het afval verbranden lijkt me niet.”

Nederland kent een uitgebreid bestel aan regels rond de nationale vlag: de vlaginstructie, te vinden op de website van de Rijksoverheid. Daarin staat bijvoorbeeld dat een gehesen vlag nooit de grond mag raken en dat de lengte zich tot de breedte moet verhouden als 3:2. Dat de vlakken vermiljoen, helderwit en kobaltblauw moeten zijn, en dat hij nachts niet mag uithangen tenzij „zodanig verlicht dat de kleuren duidelijk te zien zijn”. De vlaginstructie instrueert echter niet hoe je van je vlag afkomt.

De etiquettebijbel van Amy Groskamp-Ten Have ook niet: „Een vlag welke is versleten behoort nimmer te worden uitgehangen, noch voor andere doeleinden te worden gebruikt.” Wat je er dan wel mee moet doen, komt niet aan bod.

„Discreet vernietigen”, dat is het advies van etiquettedeskundige Anouk van Eekelen. Zij heeft haar aanzienlijke bibliotheek geraadpleegd en dit wordt door meerdere naslagwerken voorgeschreven. „Hij mag volgens de etiquette wel worden vernietigd, maar het moet zo onopvallend mogelijk gebeuren. Knip hem in kleine stukjes en doe hem in de vuilnisbak. Je moet hem niet in de achtertuin gaan staan verbranden.”

Protocolexpert Henrik de Groot is het daar niet mee eens. „Vlaggen werden vroeger verbrand opdat de vijand er niets ongepasts mee kon doen”, zegt hij. „Verbranden die verschoten vlag, en bij voorkeur zelf.”

Bij twijfel is er nóg een mogelijkheid: stuur hem naar de Dokkumer Vlaggen Centrale, ’s lands grootste producent van Nederlandse vlaggen. „Dan zorgen wij dat hij op de juiste manier gerecycled wordt”, belooft medewerker José Bakker. Dit gebeurt via verbranding in een energiecentrale in Harlingen. Overigens pas sinds kort. Daarvoor werden oude vlaggen gebruikt voor de productie van boksballen en -zakken. Bakker: „Het is ideaal materiaal voor de vulling.”

Ook een vraag voor deze rubriek? Mail naar vraag@nrc.nl