Happy beursgang to you, Mark Zuckerberg (28)

Zijn eigen pagina bewijst het: Facebook-oprichter Mark Zuckerberg viert vandaag zijn 28ste verjaardag. Het grootste cadeau krijgt hij vrijdag, als zijn bedrijf naar de beurs gaat. Dan is Zuckerberg officieel de jongste multimiljardair ter wereld. Hij heeft 28,2 procent van de aandelen in het sociale netwerk dat gewaardeerd lijkt te worden op 100 miljard dollar – omgerekend zo’n 110 dollar voor elk van de 906 miljoen deelnemers.

Met zoveel vermogen belandt de 28-jarige Amerikaan in één keer in de top 10 van rijkste mensen van zakenblad Forbes. Zuckerberg staat in die lijst nu nog op 35. Na vrijdag zal hij Google-oprichters Sergey Brin en Larry Page hebben ingehaald. Zij zijn de andere jonge multimiljardairs in de Forbes-lijst: Brin (38) en Page (39) hebben elk een vermogen van ruim 18,5 miljard dollar.

Zuckerbergs voorbeeld, Apple-oprichter Steve Jobs, bracht Apple al op zijn 25ste naar de beurs. Toen, in 1980, werd Jobs vermogen geschat op 200 miljoen dollar.

De waardering van Facebook is extreem hoog in vergelijking met andere technologiebedrijven die naar de beurs gingen.

Mark Zuckerberg lijkt daar zelf niet warm of koud van te worden. Hij begon Facebook acht jaar geleden op zijn studentenkamer en wimpelde al meerdere bedrijven af die het wilden overnemen. Het geld dat Facebook genereert zou alleen gebruikt moeten worden om het sociale netwerk beter te maken, schreef Zuckerberg in een toelichting op de beursgang. Afgelopen week wekte hij verbazing door zelfs op de officiële presentatie voor investeerders niet in pak en stropdas, maar in een hoodie, een capuchontrui, te verschijnen.