Griekse partij Syriza weigert steun te geven aan Europees reddingsplan

De Griekse radicaal-linkse partij Syriza weigert deel te nemen aan een coalitieregering die het Europese reddingsplan voor Griekenland steunt. Ook wil Syriza geen steun geven aan een dergelijke coalitie. Dat heeft partijleider Alexis Tsipras gisteren bevestigd. Volgens Tsipras kan hij niet instemmen met wat hij verkeerde maatregelen vindt. Tsipras deed deze uitspraken na een overleg tussen president Karolos Papoulias, de conservatieve partij Nieuwe Democratie en de sociaal-democratische partij Pasok. Het overleg was een laatste poging van Papoulias om de vastgelopen coalitieonderhandelingen vlot te trekken.

Syriza, die vorige week als tweede eindigde bij de verkiezingen, wijst de bezuinigingen pertinent af. Daardoor zijn de drie partijen het tot dusver niet eens geworden. Als Papoulias’ bemiddelingspoging niet slaagt, moeten de Grieken komende maand opnieuw naar de stembus. AP