Griekse coalitiebesprekingen morgen hervat - president oppert technocratie

Partijleiders Kouvelis, Samaras, en Venizelos voorafgaand aan hun onderhandelingen van vanavond met president Papoulias (aan het hoofd). Foto Reuters/John Kolesidis

De Griekse formatiebesprekingen worden morgen door president Karolos Papoulias hervat. Dat maakte de Griekse socialistische leider Evangelos Venizelos vanavond bekend tegenover persbureau AP. Hij liet daarbij weten “niet optimistisch” te zijn over de kansen op een coalitie.

De conservatieven, socialisten en de radicaal linksen zijn er tot dusver niet in geslaagd een nieuwe Griekse coalitie te vormen. Papoulias onderneemt momenteel een allerlaatste poging een waardige Griekse regering te vormen, en nieuwe verkiezingen af te wenden. Venizelos liet vanavond weten hier “niet optimistisch” over te zijn, maar roept alle betrokken partijen wel op “te vechten tot er een oplossing gevonden is.”

Nu de conservatieve Nieuwe Democratie en het socialistische PASOK vanavond op bezoek zijn geweest, heeft de president alle partijen in het parlement opgeroepen om morgen aan de gesprekken, die om 14.00 beginnen, deel te nemen, met uitzondering van ultra rechts. Syriza en Democratisch Links hebben al laten weten aanwezig te zullen zijn. Syriza, die tweede werd bij de parlementsverkiezingen, heeft eerder al wel aangegeven niets in regeringsdeelname te zien, en blijft hierbij.

President ziet mogelijkheid in technocratie, voor Syriza geen optie

Volgens Venizelos heeft de president vanavond geopperd om een nieuwe regering te vormen op basis van technocratie, en gaat hij dinsdag met alle partijen het gesprek aan over deze mogelijkheid. Faalt Papoulias in deze allerlaatste poging een coalitie te vormen, houdt Griekenland volgende maand opnieuw verkiezingen.

Syriza heeft vanavond verklaard in een technocratie niets te zien. Tot dusver is de partij groot tegenstander van de radicale bezuinigingen die Griekenland onder druk van de EU moet doorvoeren, en laat met klem weten bij dit standpunt te blijven:

“We zullen de vergadering van morgen bijwonen, maar we houden vast aan ons standpunt. We stemmen niet in met een extreem bezuinigingsbeleid, ook als deze wordt uitgevoerd op basis van een technocratische regering.”

Democratisch Links speelt tijdens de laatste formatiepoging een belangrijke rol. De partijen Nieuwe Democratie en PASOK zouden met de deelname van deze linkse partij een meerderheid kunnen vormen. De vraag is of deze partij bereid is steun te verlenen aan een coalitie die zich aan de strenge bezuinigingsafspraken houdt in ruil voor de financiële noodhulp die de EU heeft toegezegd. Hierover geeft partijleider Karolos Papoulias tot dusver gemengde signalen af.

Volgens correspondent Marloes de Koning blijft de kans op een coalitie ook na vanavond bestaan:

“Het is nog niet geknapt vandaag, dat betekent dat Papoulias nog altijd mogelijkheden ziet voor een coalitie. De kans lijkt nog steeds erg klein dat de partijen erin gaan slagen een regering te vormen. Het feit dat de twee partijen die zoveel hebben verloren in de verkiezingen opnieuw een regering moeten gaan vormen duidt op een behoorlijk geforceerde formatie, en heeft iets licht ironisch. Er zat een regering die was gevormd op basis van technocratie, waarvan de leider tot nieuwe verkiezingen opriep. Om dat in de huidige situatie opnieuw te proberen klinkt weinig kansrijk.”

‘Faillissement Griekenland steeds dichterbij’

Kredietbeoordelaar Moody’s zei vandaag te verwachten dat een faillissement van Griekenland steeds dichterbij komt. Als dat gebeurt, betekent dat waarschijnlijk dat Griekenland de eurozone zal verlaten. De landen binnen de Europese Unie proberen dit te voorkomen en roepen Griekenland al weken op om aan het akkoord tussen het land en het IMF vast te houden.

Ondertussen blijft de economische situatie in Griekenland verslechteren. Vorige week bleek dat de werkloosheid in het noodlijdende land is gestegen naar 21,7 procent. Het bruto binnenlands product is ongeveer eenvijfde lager dan vijf jaar geleden.

Europese aandelen zijn door de grote onzekerheid rond de Griekse situatie vanochtend naar hun laagste niveau gezakt in meer dan vier maanden. De AEX-index is vandaag voor het eerst in lange tijd gesloten onder de 300-puntengrens. Angst voor de chaos en de hoge kosten die het resultaat zullen zijn van een eventueel Grieks exit uit de euro is alom aanwezig op de beurzen.

    • Annemarie Coevert