François Hollande op bezoek in Duitsland

Angela Merkel en François Hollande schudden elkaar deze week voor het eerst de hand in Berlijn. Beiden zullen echter met hun hoofd bij gezamenlijk zorgenkindje Griekenland zitten.

François Hollande wordt dinsdag beëdigd als nieuwe president van Frankrijk. Dezelfde dag worden de eerste schattingen van de Franse economische groei in de eerste maanden van 2012 verwacht, evenals de werkloosheidscijfers. Ook de voorlopige Duitse groeicijfers worden morgen bekend.

De cijfers vallen samen met een eerste ontmoeting tussen de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de nieuwe Franse president. Hollande vliegt direct na zijn inauguratie in Parijs naar Berlijn voor een eerste ontmoeting met zijn Duitse collega. Hoewel Merkel eerder liet weten Hollande „met open armen” te zullen ontvangen, zal de kennismaking in de Duitse hoofdstad niet erg ontspannen zijn. De leiders van de twee grootste economieën in de eurozone hebben heel wat te bespreken: de euro staat op de laagste stand in vier maanden tijd en de uitkomst van de Griekse verkiezingen doet de stabiliteit in de eurozone opnieuw op de wankele grondvesten schudden. In Athene wordt vanaf vandaag weer verder over de formatie gesproken. Gesprekken die, zoals verwacht, buitengewoon moeizaam vorderen. Zondagavond trok de radicaal linkse partij Syriza zich uit de onderhandelingen terug en het lijkt er sterk op dat dat nieuwe Griekse verkiezingen onafwendbaar zijn. En dat betekent dat een vertrek van Griekenland uit de eurozone steeds dichterbij lijkt te komen. Als toetje worden dinsdag ook nog cijfers over de economische groei in onder andere Duitsland, Frankrijk en Nederland gepresenteerd.

Later in de week reist Hollande naar de Verenigde Staten waar een ontmoetingstaat gepland van de G20-landen op Camp David, in het Amerikaanse Maryland. Dit wordt voor Hollande de tweede belangrijke klus als de leider van Frankrijk.

Op de Amerikaanse beurzen gebeurt donderdag waar al maanden over wordt gesproken: Facebook gaat, met gevoel voor symboliek, op Hemelvaart naar de beurs. Het Amerikaanse social-mediabedrijf bestormt Wall Street met een verwachte openingskoers tussen de 28 en 35 dollar per aandeel. Facebook kan in een klap een beurswaarde van 98 miljard dollar (74 miljard euro) behalen. Het populaire social-mediabedrijf brengt ongeveer 10 procent van de aandelen naar de beurs. Het grootste deel van de aandelen blijft in handen van oprichter Mark Zuckerberg en zijn medebestuurders. Facebook wordt genoteerd op technologiebeurs Nasdaq.

Voor de Nederlandse particuliere belegger zal het overigens heel moeilijk worden om in de emissie aandelen van Facebook te bemachtigen. De kans is klein dat de drie belangrijkste begeleiders van de beursgang, de banken Morgan Stanley, J.P. Morgan en Goldman Sachs, aandelen aan Europese beleggers zullen afstaan. De aandelen, die zeer gewild zijn, gaan hoogstwaarschijnlijk naar de grote Amerikaanse klanten van de banken, zo denken analisten.

Op de Nederlandse beurzen voeren, net als voorgaande weken, de eerstekwartaalcijfers en jaarvergaderingen de boventoon. Meest in het oog springen de kwartaalcijfers van banken SNS Reaal (dinsdag) en ABN Amro (woensdag). De cijfers van staatsbank ABN Amro kunnen een eerste indicatie vormen in hoeverre de bank weer op de weg terug is, na een teleurstellend 2011. Toen verloor ABN Amro vooral veel door een afwaardering met 880 miljoen op een Griekse lening en door extra voorzieningen voor klanten die hun lening niet konden terugbetalen. In het jaarverslag over 2011 liet de bank al weten „overwegend bezorgd, maar ook voorzichtig optimistisch” te zijn over 2012.

SNS Reaal liet in een voorproefje op de kwartaalcijfers, vorige maand, al weten nettowinst te hebben gemaakt. De consumenten- en de zakentak van de bank boekte een positief nettoresultaat, net als de verzekeringsactiviteiten. Alleen op vastgoed wordt fors verlies geleden door afboekingen op vastgoedbeleggingen in onder meer Nederland, Spanje en de Verenigde Staten.

Afgelopen week bleek de nettowinst van ING met de helft te zijn afgenomen. Vandaag heeft ING zijn jaarvergadering.

Ook het Duitse luchtvaartbedrijf Air-Berlin maakt dinsdag cijfers openbaar. De vervoerder kreeg afgelopen week slecht nieuws te verwerken: de opening van het nieuwe vliegveld Berlin Brandenburg International in Berlijn wordt uitgesteld. Air Berlin had het plan nieuwe verbindingen vanuit de nieuwe luchthaven te openen. Gisteren maakte het bedrijf bekend de nieuwe verbindingen ondanks het uitstel toch door te laten gaan.

Het Japanse Mitsubishi UFJ Financial Group komt dinsdag met de jaarcijfers over 2011. Dit is een van de belangrijkste afdelingen van de Mitsubishi Group en een van de grootste bank/holdings wereldwijd. De afgelopen maanden besloten andere afdelingen van de Mitsubishi Group een autofabriek in Limburg (Nedcar) en een vorkheftruck in Almere (MCFE) te sluiten, waardoor in totaal bijna Nederlandse 2000 banen op de tocht staan.

    • Simon Bruyning