Federer wint in Madrid en is nummer 2 van de wereld

Bij de vrouwen overklaste Serena Williams Victoria Azarenka.

ROTTERDAM. Roger Federer staat vanaf vandaag weer op de tweede plaats van de wereldranglijst. Dat heeft de Zwitserse tennisser te danken aan zijn toernooizege in Madrid. Federer was gisteren in de finale van het masterstoernooi in de Spaanse hoofdstad in drie sets te sterk voor de Tsjech Tomas Berdych: 3-6, 7-5 en 7-5. Voor Federer is het de twintigste keer dat hij een masterstoernooi wint. Daarmee evenaart hij het record van de Spanjaard Rafael Nadal, die hij op de wereldranglijst passeert.

Berdych, die al de hele week in grootse vorm was op het blauwe gravel van Madrid, begon goed aan de wedstrijd en trok de eerste set naar zich toe. In de tweede set pakte Federer een vroege break. Berdych kwam terug tot 5-5, maar via een nieuwe break won Federer de set alsnog. In de derde set kwam de Zwitser, bij een 6-5 voorsprong in games, voor de tweede keer op 0-40 op de service van Berdych. Die slaagde erin de breakpunten weg te werken, maar Federer benutte wel zijn vierde kans. Daarmee was de partij beslist.

In het vrouwentoernooi was Serena Williams in de finale oppermachtig. De dertigjarige Amerikaanse overklaste gisteren de nummer één van de wereld, Victoria Azarenka. Williams won in iets meer dan een uur tijd met 6-1 en 6-3. Daardoor behaalde ze haar tweede toernooizege van dit jaar en in totaal de 41ste uit haar indrukwekkende carrière.

Williams ontwikkelt zich langzamerhand tot angstgegner voor Azarenka. In zeven eerdere ontmoetingen won de Wit-Russin slechts eenmaal. Ook in het achtste treffen deelde Williams de lakens uit. Novum