Einde carrière Van Nistelrooy

Spits Ruud van Nistelrooy (35) stopt met profvoetbal. Dat heeft de 67-voudig Oranje-international vanmiddag bekendgemaakt bij een persconferentie in Málaga.

Van Nistelrooy stelde na groot applaus van verslaggevers dat hij al in februari heeft besloten te stoppen. „Ik had graag nog eens Champions League gespeeld, maar kwam tot de conclusie dat ik mijn fysieke limiet heb bereikt.” Hij sprak van „onvergetelijke jaren” en trots over zijn club- en individuele titels.

Van Nistelrooy, geboren in Oss, begon zijn loopbaan in 1993 als middenvelder bij FC Den Bosch en volgde wegens twijfel over zijn kwaliteiten de weg van de geleidelijkheid. Na vier jaar verruilde hij de eerstedivisieclub voor SC Heerenveen.

Van Nistelrooy speelde slechts één seizoen in Heerenveen en vertrok in 1998 voor 12 miljoen gulden (zo’n 5,5 miljoen euro) naar PSV, destijds een recordbedrag voor een binnenlandse transfer. Met 57 competitiedoelpunten en twee landstitels in twee jaar wekte de ijverige spits de interesse van Europese topclubs.

Een transfer naar Manchester United werd wegens een knieblessure een jaar uitgesteld. Manager Alex Ferguson haalde Van Nistelrooy uiteindelijk in 2001 alsnog naar Manchester, voor 67 miljoen gulden (zo’n 30,5 miljoen euro). Bij United groeide Van The Man uit tot wereldster. Hij werd in zijn eerste seizoen door collega’s verkozen tot speler van het jaar. Van Nistelrooy won bij United een landstitel en een FA Cup, kwam tot 150 doelpunten en is Europees topscorer van de club (38 goals).

Een conflict met Ferguson leidde tot zijn transfer naar Real Madrid, in de zomer van 2006. Tussen de sterren van de ‘Koninklijke’ beleefde Van Gol, die 35 doelpunten voor Oranje maakte, naar eigen zeggen zijn mooiste periode. Hij won twee landstitels en werd, net als in Engeland, één keer topscorer in Spanje.

Blessures maakten van de geboren doelpuntenmaker een invaller in zijn laatste seizoenen bij HSV en Málaga, waarmee hij zich gisteren plaatste voor de voorronde van de Champions League. Van Nistelrooy werd na het laatste fluitsignaal gejonast door ploeggenoten.