Een linkse Merkel in de regio

SPD-politica Hannelore Kraft won fors in Noordrijn-Westfalen. Ze belooft niet meer dan ze kan waarmaken en is sober en bescheiden. Het lijkt Angela Merkel wel.

Social Democratic Party top candidate for the state elections of North Rhine-Wesphalia, Hannelore Kraft, reacts after first results were published in Duesseldorf, Germany, Sunday May 13, 2012. Germany's most populated and industrial state holds parliament elections on Sunday. (AP Photo/dapd/Sascha Schuermann) AP

Hannelore Kraft is de grote winnaar van de regionale verkiezingen in Noordrijn-Westfalen. Met haar beschaafd geblondeerde haar, onopvallende maar goed zittende mantelpakjes en vooral haar nuchtere politieke koers heeft ze de kiezers voor zich weten in te nemen.

Haar partij, de SPD, haalde ruim 39 procent van de stemmen, een winst van meer dan 4,5 procentpunt. Dat is de sociaal-democraten in lange tijd niet overkomen. Waarnemers spreken van „het Kraft-effect”.

Hannelore Kraft (50) is geboren in Mülheim an der Ruhr, middenin het Ruhrgebied. Ze spreekt de taal van de mensen daar. „Ze wordt vertrouwd omdat ze geloofwaardig overkomt”, zei een Dortmundse kiezer vorige week tegen deze krant. „Ook bij veel christen-democraten en anderen heeft ze een goede pers.”

Sinds twee jaar is Kraft premier van Noordrijn-Westfalen, in een minderheidsregering met de Groenen. Die kwam onlangs ten val toen haar begroting voor 2012 door de oppositie werd afgekeurd.

Maar Kraft heeft zich in die periode populair weten te maken met een klassieke sociaal-democratische politiek: meer werkgelegenheid en hogere lonen. Tegelijkertijd wist ze de werkgevers in deze economisch belangrijke regio voor zich te winnen met een ondernemingsvriendelijk beleid.

Kraft heeft goed naar Angela Merkel gekeken. Je zou haar een regionale uitvoering van de bondskanselier kunnen noemen. Zelfs uiterlijk heeft ze wel iets van Merkel weg. Met weinig woorden weet ze helder weer te geven wat haar plannen zijn. Ze belooft niet meer dan ze kan waarmaken. Soberheid en bescheidenheid zijn haar belangrijkste troeven; zoiets valt altijd goed in Duitsland.

In een tv-debat werd gisteravond opgemerkt dat Kraft in 2013, als in Duitsland landelijke parlementsverkiezingen worden gehouden, ze „de ideale SPD-kandidaat voor het bondskanselierschap” zou zijn. De sociaal-democraten ontberen vooralsnog een duidelijke leider.

Een driemanschap van Peer Steinbrück, Frank-Walter Steinmeier en Sigmar Gabriel wil om die hoogste eer strijden. Een succesvolle premier in zo’n belangrijke deelstaat als Noordrijn-Westfalen valt als mogelijke kanselierskandidaat echter niet te negeren.

Kraft wees die suggestie „klip en klaar” van de hand. Ze beschouwt zichzelf in de eerste plaats als regionaal politicus, nauw verbonden met het Ruhrgebied en de rest van Noordrijn-Westfalen. „Dat is mijn streek, daar hoor ik thuis.” Maar dat haar nationale prestige fors gestegen is, staat sinds gisteravond vast.

Joost van der Vaart