Een Canadees in het roze: Ryder Hesjedal

De Canadese renner Ryder Hesjedal leidt in de Giro, de Italianen Paolo Tiralongo en Domenico Pozzovivo wonnen ieder een semi-bergrit. Maar de echte strijd begint pas in de slotweek.

Nuns applaude as the pack pedals by during the eight stage of the Giro d'Italia, Tour of Italy cycling race, from Sulmona to Lago Laceno, Sunday, May 13, 2012. (AP Photo/Daniele Badolato) AP

Een paar enthousiaste tifosi rennen naast koploper Domenico Pozzovivo, die op de flanken van de Colle Mollela op weg is naar de ritzege. „Vandaag was mijn dag”, roept het Italiaanse klimmertje in extase voor de Rai-televisie, als hij even later als winnaar over de streep is gekomen in de achtste etappe in de Ronde van Italië. Spektakel in de Giro, in een weekend met twee bergritten?

Gisteren won Pozzovivo, een dag eerder zijn landgenoot Paolo Tiralongo. Twee Italiaanse zeges na elkaar. Mooie beelden van uitgeputte winnaars in het indrukwekkende decor van de Abruzzen. Ryder Hesjedal in de roze leiderstrui, als eerste Canadees in de 95-jarige historie van de Giro. Maar daarmee houdt het spektakel op. Favorieten als Ivan Basso en Michele Scarponi testten elkaar nauwelijks, in het klassement zit nog weinig tekening. De bergritten waren tot de slotkilometers saai. Na acht van de 21 ritten spreekt de Giro nog niet echt tot de verbeelding.

De laatste jaren, met steeds scherpere controles op verboden herstelmiddelen als epo, slagen nog maar weinig klassementsrenners erin de Giro en Tour succesvol te combineren. De Rus Denis Mensjov was in 2009 eindwinnaar in Italië, maar kwam er dat jaar in Frankrijk niet aan te pas. Een jaar later schoot Girowinnaar Ivan Basso ruimschoots tekort in de Tour. Net als nummer twee Cadel Evans, die vorig jaar zonder Giro juist wel de Tour won. En toen kon zelfs Alberto Contador – tot zijn dopingschorsing de beste ronderenner van deze generatie – zijn topvorm die leidde tot een prachtige Girozege niet vasthouden in de Tour.

Veel renners kiezen de laatste jaren voor een combinatie van Tour met de kortere (acht dagen) en meer relaxte Ronde van Californië, waar het Slowaakse toptalent Peter Sagan gisteren de eerste rit won. Zelfs de Italiaanse topper Vincenzo Nibali (Liquigas) gaf aan Amerika de voorkeur boven de Giro, ter opwarming voor de Tour. De nieuwe Girodirecteur Michele Acquarone erkent het gevaar. „De sponsors zien in Amerika natuurlijk wel een belangrijke markt”, zei hij voor de start in Denemarken in het blad Wielerrevue. „Ik schaam me er niet voor te zeggen dat de Ronde van Californië een groot probleem kan worden.”

Acquarone, van origine een marketeer, zet net als zijn voorganger Angelo Zomegnan in op internationalisering van de Giro: buitenlandse startplaatsen als Herning en een keuze voor de bescheiden Duitse ploeg NetApp boven het Italiaanse Acqua& Sapone (ondanks oud-Girowinnaars Stefano Garzelli en Danilo Di Luca).

Om een spannend ‘product’ te bieden, kiest Acquarone voor een langzame opbouw van de wedstrijd. Deze week volgen vijf ritten met hooguit wat heuvels. Vanaf zaterdag wordt de Giro hels: vijf zware bergritten in de slotweek, met gevreesde cols als de Giau, Mortirolo en Stelvio, gevolgd door een slottijdrit van dertig kilometer in Milaan. En dus sparen de favorieten vooralsnog hun krachten.