Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Dit is de duurste camera ter wereld. Bijna 90 jaar oud en 2,16 miljoen euro

Economische crisis? Niet voor iedereen. Een ‘anoniempje’ heeft afgelopen weekend een nieuw hebbedingetje aangeschaft. Een camera van bijna negentig jaar oud, voor het gigantische bedrag van 2,16 miljoen euro.

Deze Leica Camera bracht 2,16 miljoen op.
Deze Leica Camera bracht 2,16 miljoen op. Foto vrijgegeven door de Westlicht Gallerie Wenen / AFP

Economische crisis? Niet voor iedereen. Een ‘anoniempje’ heeft afgelopen weekend een nieuw hebbedingetje aangeschaft. Een camera van bijna negentig jaar oud, voor het gigantische bedrag van 2,16 miljoen euro.

Met dat bedrag is een nieuw wereldrecord bereikt. En hoewel het fototoestel een juweeltje onder de fotocamera’s is, valt het bedrag nog vele malen hoger uit dan het Weense veilinghuis van tevoren had gedacht. De schatting was dat er tussen de zeshonderd- en achthonderdduizend euro opgehaald zou worden, met een startbedrag van driehonderdduizend euro.

Maar het liep anders: al binnen een minuut werd de miljoen aangetikt. Vier minuten later was het wereldrecord een feit - de camera werd afgehamerd op 1,8 miljoen euro, wat met belastingen erbij geteld neerkomt op 2,16 miljoen.

Waarom is de camera zoveel geld waard?

De camera is een nulserie uit 1923, een voorloper van de Leica camera’s die een paar jaar later op de markt kwamen. Van de vijfentwintig prototypes die werden gemaakt, zijn er nu nog maar twaalf over.

Maar het is niet alleen ouderdom en schaarste waardoor de camera zoveel waarde heeft. Het toestel doet het nog steeds, en de foto’s die de vroege Leica camera’s maakten, zijn van een uitzonderlijk goede kwaliteit. Oskar Barnack bouwde in 1913 de eerste Leica camera’s en veel van zijn foto’s zijn nog steeds in goede staat. Zoals deze, van de Eisenmarkt in Duitsland, uit 1914:

De wens van Oskar Barnack om een lichtgewicht camera te maken was volgens de BBC een persoonlijke: hij was een fervent fotografie liefhebber en leed aan chronische astma, waardoor het vervelend was met een enorm zware camera te sjouwen. Bij de Hollywood films, die met 35-mm filmcamera’s gemaakt werden, vond hij zijn inspiratie. Hij maakte de eerste 35-mm fotocamera, maar echt enthousiast waren de reacties niet.

Uiteindelijk wist hij zijn baas te overtuigen enkele stuks te produceren, en in 1925 kwam de camera op de markt. Het werd een gigantisch succes: in 1932 waren er al negentigduizend stuks verkocht.

Niet voor niets ging het vorige wereldrecord van de duurste camera ooit óók om een toestel uit de Leica nulserie. Precies een jaar geleden zorgde een Aziatische verzamelaar voor een wereldrecord - toen ‘slechts’ voor 1,32 miljoen euro.