Dibi: mijn kandidatuur is geen motie van wantrouwen richting Sap

Nederland, Den Haag, 9 juli 2011 Tofik Dibi. Tweede Kamer lid Groen Links foto Truus van Gog/Hollandse Hoogte
Nederland, Den Haag, 9 juli 2011 Tofik Dibi. Tweede Kamer lid Groen Links foto Truus van Gog/Hollandse Hoogte Tofik Dibi doet een gooi naar het lijsttrekkersschap met de slogan 'GroenLinks Bam!'. Foto Truus van Gog / Hollandse Hoogte

Tofik Dibi wil lijsttrekker van GroenLinks worden, omdat hij het tijd vindt voor een nieuwe generatie en een andere stijl van politiek bedrijven. Dat zei hij vanmiddag in een toelichting op zijn kandidatuur op een persconferentie in Amsterdam.

Dibi denkt dat hij GroenLinks van nieuw en fris elan kan voorzien, als ‘politicus die niet aan het standaardplaatje voldoet’.

Gevraagd naar het verschil met de huidige partijleider Jolande Sap wees hij voornamelijk naar een verschil in stijl. “Inhoudelijk zitten we dicht bij elkaar, maar ik ben geen traditioneel politicus”, zei hij. “We hebben mensen nodig die durven af te wijken van de norm.” Zijn kandidaatstelling moet dan ook niet worden gezien als een motie van wantrouwen, aldus Dibi.

Politiek verslaggever van persbureau Novum:

Twitter avatar rjduin Roelf Jan Duin Dibi belooft ‘minimaal 10 zetels’ voor GroenLinks. Kandidaatstelling ‘geen motie van wantrouwen richting Sap’ #BAM

“Durf te dromen. Durf af te wijken van de norm. En durf dan ook ervoor te gaan”, zei Dibi in de aanloop naar de persconferentie. Volgens hem moet GroenLinks weer durven voorop te lopen.

Leiderschapsstrijd dreigt

Bij GroenLinks dreigt een leiderschapsstrijd die op pijnlijke wijze de interne verdeeldheid aan het licht brengt, aldus NRC-redacteur Thijs Niemantsverdriet vanmiddag in NRC Handelsblad:

“Dibi’s kandidatuur moet gezien worden als een motie van wantrouwen tegen Jolande Sap. Binnen de fractie, zo zeggen ingewijden, verzet Dibi zich al geruime tijd tegen haar koers. Hij is protegé van voormalig leider Femke Halsema, en zou Sap te veel ‘oud-links’ en te weinig vrijzinnig en liberaal vinden.”

Wat zijn Dibi’s kansen tegen Sap?
Niemantsverdriet:

“Hij heeft zich ontwikkeld tot een mediageniek politicus met een opvallende eigen stijl en een sterk levensverhaal: van arme migrantenzoon in Amsterdam-West via het gymnasium tot succesvol Kamerlid.

Maar tegelijkertijd ligt zijn politieke profiel vooral op het sociaal-culturele vlak: integratie, immigratie, onderwijs, de rechtsstaat. Over financieel-economische kwesties horen we hem zelden. Dat zal een handicap zijn nu het politieke debat vrijwel uitsluitend draait om bezuinigingen, hervormingen en het begrotingstekort.

‘Of Dibi zijn partij een dienst bewijst, valt te betwijfelen’

Volgens Niemantsverdriet is het meest waarschijnlijke scenario dat Dibi niet wint, maar wel op pijnlijke wijze de interne verdeeldheid over Saps leiderschap blootlegt:

“In dat geval zou Sap ernstig verzwakt aan de verkiezingscampagne beginnen – en dat terwijl GroenLinks (in sommige peilingen gehalveerd tot 5 zetels) al geen bepaald gunstige uitgangspositie heeft. Of Tofik Dibi daarmee zijn partij een grote dienst bewijst, valt ernstig te betwijfelen.”