De terugkeer

AC Milan midfielder Mark Van Bommel, of the Netherlands, waves to supporters at the end of a Serie A soccer match between AC Milan and Novara, at the San Siro stadium in Milan, Italy, Sunday, May 13, 2012. Gennaro Gattuso, Filippo Inzaghi, Alessandro Nesta, Clarence Seedorf and Mark Van Bommel have decided to leave AC Milan, signaling the end of an era. (AP Photo/Luca Bruno) AP

Middenvelder Mark van Bommel keert terug bij PSV.

Mark van Bommel, de aanvoerder van Oranje, voetbalt volgend seizoen weer voor PSV. Dat maakte de 35-jarige middenvelder van AC Milan zaterdag bekend op de tv-zender van de club. Van Bommel speelde eerder tussen 1999 en 2005 in Eindhoven. Hij had een aflopend contract bij AC Milan, waarmee hij vorig seizoen kampioen van Italië werd. Van Bommel is dus transfervrij, financieel gezien een prettige bijkomstigheid voor PSV.

Zat zijn rentree er aan te komen?

Bij PSV werd al lang gespeculeerd over een terugkeer van oud-aanvoerder Van Bommel, zeker na de aanstelling van Dick Advocaat als nieuwe trainer. De 74-voudig international werd met PSV vier keer kampioen van Nederland. Hij speelde verder voor Fortuna Sittard (’92-’99), FC Barcelona (2005-2006), waarmee hij de Champions League won en Bayern München (2006-2010). De laatste anderhalf jaar kwam Van Bommel uit voor Milan.

Een emotioneel afscheid van de rossoneri?

Ja, Van Bommel hield de ogen niet droog toen hij zijn vertrek aankondigde. „Het is een fantastische tijd geweest, maar ik kan niet blijven omdat ik de wensen van mijn familie moet respecteren”, zei hij. „Misschien kan ik hier ooit als coach terugkeren.”

Wie gaan er nog meer weg?

Ook ‘oudgediende’ Clarence Seedorf (36) verlaat AC Milan, net als de Italiaanse routiniers Gennaro Gattuso (34), Filippo Inzaghi (38), Alessandro Nesta (36) en Gianluca Zambrotta (35).