De ene danseres is de andere niet

Ken Watanabe en Marion Cotillard in Inception.

Het uur van de wolf: Drama op de dansvloer Ned. 2, 21.00-22.00 uur

In een goede documentaire wordt weinig uitgelegd en veel in beeld verteld. De Deense film Drama op de dansvloer uit 2011 (originele titel Ballroom dancer), van Christian Holten Bonke en Andreas Koefoed, is er zo een. Je begrijpt vanaf de eerste minuut wat het probleem is van de professionele ballroomdanser Slavik Kryklyvyy, die probeert met een nieuwe danspartner zijn successen van tien jaar geleden te evenaren. De ene vrouw is de andere niet.

Kryklyvy is dermate van zichzelf vervuld en ambitieus dat hij dat niet inziet. Rond 2000 won hij het ene na het andere kampioenschap ballroomdansen, afdeling Latin, met zijn toenmalige partner – ook in de liefde – Joanna Leunis. Nu moet hetzelfde lukken met de jongere Anna Melnikova, net als hij van Oekraïense origine.

Helaas brengen ze het niet verder dan de derde of vijfde plaats, terwijl – toppunt van ellende – Joanna Leunis met haar nieuwe partner de ene prijs na de andere wegsleept. Kryklyvy verwijt dat Anna Melnikova. Dus verlaat zij hem – het gezeur moe – voor een huwelijk met een rijke man. Een poging om toch in ieder geval door te gaan met het dansduo mislukt. Einde carrière.

Eigenlijk gaat de film helemaal niet over dansen. Sommige scènes zijn zó intiem dat je soms denkt naar een speelfilm te kijken. De film toont de demontage van een man, die dacht dat je van vrouw kunt wisselen zonder iets te hoeven opgeven.

    • Raymond van den Boogaard