Dat wordt meezingen op festivals

pop

Drive Like Maria

Optredens: 12 Nirwana, Lierop; 31/5 Vera, Groningen.

Het zijn magere tijden voor de rock, maar gelukkig jaagt het Belgisch-Nederlandse Drive Like Maria nog altijd over met drumroffels en gitaargeweld begroeide vlaktes. De titelloze tweede cd werd door de bandleden zelf geproduceerd en dat is mooi geslaagd.

Het aan Queens of the Stone Age herinnerende geluid is beter uitgewerkt dan op debuut Elmwood. Zo ontstaat in het samenspel tussen gitaar, bas en drum nu een laag van diep rommelende klanken en andere onderbuikvibraties, aangevuld met de grofkorrelige gitaarriffs die sinds Black Sabbath en Nirvana nog steeds niet uit de mode zijn.

Misschien helpt het dat de band is versterkt door drummer Bram van den Berg, die zich na het uiteengaan van Krezip bij hen voegde. Maar ook de zang van Bjorn Awouters kreeg een grotere draagkracht.

De liedjes hebben dreigende coupletten en bevrijdende refreinen. Howl en Where The Brokenhearted Go vragen om luid meegezongen spreekkoren tijdens de festivaloptredens. Want de muziek van Drive Like Maria prikt en schuurt, het is vooral een band om te koesteren.