Brave muziek in de babbelzone

Dox Family Night. Met Wouter Hamel, Giovanca, Benny Sings e.a., 11/5 Paradiso Amsterdam.

Het „duurste achtergrondkoor van Nederland” noemde deejay Giel Beelen de artiestenstal van Dox Records die vrijdag bijna in zijn geheel op het podium van Paradiso stond om het vijftienjarig jubileum van het label te vieren. Met Wouter Hamel, Giovanca, Benny Sings en Benjamin Hermans New Cool Collective heeft saxofoonspelend labelbaas Bart Suèr een indrukwekkende reeks namen om zich heen verzameld, met een succesverhaal dat tot in Japan reikt.

Al die artiesten samen op één podium, met uitzondering van New Cool die in Azië op tournee zijn, lieten hun familiegevoel spreken. Zo kon het gebeuren dat de sterren van het label zich dienstbaar maakten achter nieuwkomer Sumera, een talent dat nog maar net is ontsnapt uit de tentakels van het tv-programma X Factor. Ook Roos Jonker komt uit de sfeer van Idols. Ze hebben een zangtalent dat zich makkelijk laat kneden naar de conservatoriumgeschoolde, radiovriendelijke muziek waarin Dox grossiert.

De sfeer in Paradiso was er een van easy listening, soft-soul en hier en daar een hint van jazz. Opvallend genoeg vonden publiek en artiesten het perfect gepast dat er de hele avond door de muziek heen gekletst werd, op die ene keer na dat er een nadrukkelijk „Ssssst” door de zaal klonk bij een ballade over hoop en troost van songschrijver/pianist Dean Tippet. De zwoele muziek van Wouter Hamel werd in die babbelzone zo vrijblijvend als popmuziek kan zijn.

Alleen Giovanca wist haar optreden een beetje soul te geven. Huisproducer Benny Sings sloot af met muziek in de trant van Al Jarreau, ouderwets en jazzy op een manier die niemand tegen de haren in strijkt. Muzikanten klopten elkaar gelukzalig op de schouders. New Cool Collective werd node gemist om de algemene braafheid te doorbreken.