Column

Boer zoekt man, maar is misschien te modern

Omdat volgens Yvon Jaspers „de natuur in heel Nederland op uitbarsten staat”, werd gisteren het zesde seizoen van Boer zoekt vrouw (KRO) gelanceerd, met het voorstellen van de elf naar een relatie snakkende agrariërs. De vijf die de meeste brieven ontvangen zullen de hele zomer gefilmd worden en vanaf september weer miljoenen kijkers gespreksstof leveren.

Ter illustratie lieten twee boeren voor de camera de koeien voor het eerst na de winter de wei in dartelen. Ook zuivelfabrikant Campina benut de dierlijke variant op rokjesdag in een STER-spotje als nieuw ritueel moment, een evenement waar je kaartjes voor zou kunnen verkopen.

Als het maar echtheid en authenticiteit ademt, want daar draait het om in de kijkcijferhit Boer zoekt vrouw. Op basis daarvan kun je ook redelijk goed voorspellen welke boeren door zullen gaan naar de volgende ronde. Bloemenkweker Aad (48) uit de Bollenstreek met zijn blinkende interieur bijvoorbeeld, want hij schoot vol toen hij fantaseerde over een leven met een zorgzame vrouw: „Je krijgt weer een stukkie leven.”

Om diezelfde reden maken ook de weduwnaars Martin (49) en Henk (25) een goede kans, want ze hebben een goed verhaal. Als kijker wil je toch ook het liefst iemand als de Utrechtse melkveehouder Hans (40), die van zichzelf vindt dat hij niet verlegen is en enthousiast Yvon leert hoe je uiers moet sprayen.

Een eeneiige tweeling, dat gaat niet werken, zeker wanneer beiden erop staan als individu aangesproken te worden, want op televisie zijn ze slecht uit elkaar te houden, ook al vindt de ene zichzelf grappiger en de andere eigenwijzer.

De enige vrouw in het gezelschap dit jaar zou het wel eens af kunnen leggen wegens relatief geringe communicatievaardigheid, ook al lijkt dat wel eens stiekem de belangrijkste attractie van het programma.

De beste spreker, Willem (47) uit de Achterhoek, zal ook om andere redenen de eerste selectie zeker doorstaan. Hij is namelijk de langverwachte eerste homoboer die een man zoekt. En in veel andere opzichten is Willem ook een uitzondering: hij woont niet op de boerderij maar in het dorp, het bedrijf is een biologisch-dynamische zorgboerderij waar geestelijk gehandicapten werken. De koeien staan op een onhandige heuvel, die „beter bij deze boer past” dan een weiland.

Je realiseert je hoe zeldzaam dit soort dissidentie tot nu toe was in Boer zoekt vrouw, waar een vegetariër bij voorbaat op wantrouwen kon rekenen. Het is de vraag of als de boeren meer op gewone mensen gaan lijken, ze nog steeds die belachelijk hoge kijkcijfers zullen weten te halen. In onze romantische visie moeten boeren misschien stotteren als ze over gevoel praten.