Anti-Europees Syriza schuift niet meer aan bij coalitiebespreking

Wanhoop bij een Griekse demonstrant aan het hek van het presidentieel paleis in Athene waar de coalitiebesprekingen tot nog toe mislukten. Foto Reuters / Panayiotis Tzamaros

Alexis Tsipras van de Syriza-partij weigert volgens de Griekse staatstelevisie vandaag met de andere partijen verder te praten over een coalitie. Gisteren trok de 37-jarige radicaal linkse partijleider al de stekker uit wat de allerlaatste poging zou zijn van president Karolos Papoulias. Vandaag doet deze nog een ultieme inspanning waarbij Democratisch Links de sleutel in handen heeft: toch een coalitie of verkiezingen.

Syriza wijst de door het Internationaal Monetair Fonds en andere landen van de eurozone in ruil voor financiële hulp opgelegde bezuinigingen af en boekte daarmee in de vorige week zondag gehouden verkiezingen grote winst. Papoulias bemiddelde gisteren nog tussen de partijen, maar ziet volgens de leider van Democratisch Links Fotis Kouvelis vooralsnog geen mogelijkheden om een brede coalitie te formeren.

De voormalige regeringspartijen Nieuwe Democratie en de socialistische Pasok behaalden bij de verkiezingen samen net geen meerderheid. Kouvelis van Democratisch Links wilde de partijen daar in eerste instantie niet aan helpen, omdat dan geen recht zou worden gedaan aan de kiezers die voor de koers van de radicale Syriza hebben gekozen.

“Volgens Tsipras (van Syriza) sturen Nieuwe Democratie en Pasok nu aan op samenwerking met Democratisch Links. Die partij heeft eerder gezegd alleen mee te willen doen als Syriza dat ook deed, maar ze lijken nu te draaien. Gisteren uitte het nog kritiek op Syriza. De kansen op een coalitie zijn dus nog niet verkeken. Democratisch Links heeft de sleutel in handen, omdat ze het meest tussen de andere partijen in zitten.” - NRC-correspondent Marloes de Koning.

Papoulias heeft de leiders van alle vier partijen vandaag voor nieuw overleg uitgenodigd, maar Tsipras wil daar volgens de staatstelevisie niet op ingaan.

Als er geen oplossing wordt gevonden, zullen de Grieken volgende maand opnieuw naar de stembus moeten. Recente peilingen geven aan dat Syriza dan zelfs de grootste partij zou worden. Dit zou de politieke onzekerheid langer laten voortduren en meer twijfels oproepen over een Grieks vertrek uit de eurozone omdat de partij fel tegen de door Europa opgelegd bezuinigingsplannen is.