agenda

Spanje, Barbate, 8-5-2010 Een vissersboot lost haar zojuist gevangen blauwvin tonijn in de haven van Barbate. De vis wordt gewogen en een Japanse handelaar, met hoed en rode overall, keurt de vis, die direct in de visverwerkingsfabiek wordt getakeld waar hij gezaagd en in stukken gesneden wordt, klaar om naar Japan vervoerd te worden en als sushi te eindigen. Deze tonijnen wegen gemiddeld 200 kilo. Het is een nieuwe en moderne faciliteit, en de vissersboot is van dezelfde firma, Frialba. Spaanse vissers vissen tonijn op de traditionele manier van de Almadraba. Tonijnvisserij met de Madrague, een groot net met verschillende kamers, wordt gebruikt om tonijn te vangen op hun weg van de Atlantische Oceaan in de warmere Middellandse Zee. Zodra de school vissen is waargenomen, trekken de vissers de netten omhoog rond de zogenaamde kamer van de dood. Spanish fishing Tuna the traditional way of the Almadraba, and then Japanese buyers buy and prepare the tuna for the Japanese market. Tuna fishing with the madrague, a vast net with various chambers, used to catch tunas on their way from the Atlantic Ocean into the warmer Mediterranean. Once the shoal of fish has been sighted, fishermen pull up the nets around the so-called chamber of death. Foto: Flip Franssen

Dinsdag 14 mei

Sinds gisteren wordt in Bonn twee weken lang gepraat over een nieuw klimaatverdrag, onder de vlag van de VN. Behalve over een nieuwe invulling van een tweede verdragsperiode voor het Kyoto-protocol, zullen de partijen verder spreken over de resultaten van de klimaattop in Durban. Daar is eind vorig jaar afgesproken dat geïndustrialiseerde landen en ontwikkelingslanden in 2015 een nieuw akkoord moeten hebben gesloten, waarbij alle landen hun verantwoordelijkheid nemen.

François Hollande wordt geïnaugureerd als president van Frankrijk, als opvolger van Nicolas Sarkozy. Na zeventien jaar rechts bewind krijgt Frankrijk weer een socialistische president. De laatste was François Mitterrand. In de late namiddag vliegt hij naar Berlijn, voor een gesprek met bondskanselier Merkel over de aanpak van de schuldencrisis. Hollande wil meer aandacht voor maatregelen voor groei.

Oekraïne is een van de gevoelige thema’s op de agenda van EU-ministers van Buitenlandse Zaken in Brussel. De vergadering zou gaan over een ‘associatieverdrag’ tussen Kiev en de EU. De Oekraïense premier Azarov zou aanzitten in Brussel. Maar de Europese onvrede over de detentie van de Oekraïense oud-premier Timosjenko kwam Azarov vorige week op een reprimande te staan van EU-president Van Rompuy. Hij liet Azarov weten: „blijf thuis!” 

De Europese ministers van Financiën komen bijeen in Brussel. Op de agenda staat onder meer de omstreden EU-begroting voor 2013. Veel landen vinden de door de Europese Commissie voorgestelde begroting veel te hoog.

Woensdag 16 mei

Op zijn eerste volledige dag als president van Frankrijk presenteert François Hollande zijn nieuwe kabinet.

De Britse koningin Elizabeth II, zestig jaar op de troon, krijgt hoog bezoek. De Japanse keizer Akihito en keizerin Michiko reizen naar Groot-Brittannië om haar diamanten ambtsjubileum van luister bij te zetten. In februari onderging keizer (78) nog een hartoperatie, maar hij is genoeg hersteld om in Londen het glas te heffen met Elizabeth (86).

Donderdag 17 mei

Europees Commissaris voor Uitbreiding, Stefan Füle, bezoekt Turkije. Niet alleen liggen de toetredingsonderhandelingen van Turkije praktisch stil, de Turken dreigen ook politieke problemen te veroorzaken wanneer Cyprus in juli het EU-voorzitterschap overneemt. Turkije weigert te praten met de (Grieks-)Cyprioten.

Vrijdag 18 mei

Voor het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag begint het proces tegen generaal Ratko Mladic, ex-legerleider van de Bosnische Serviërs. Hij wordt beschuldigd van genocide, oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid

De Amerikaanse president Barack Obama is de gastheer op de top van de G8 die vandaag en morgen wordt gehouden in Camp David (Maryland). François Hollande maakt er zijn debuut en zal zijn partners uitleggen hoe het Franse groeimodel er volgens hem precies moet uitzien. Tot de geïndustrialiseerde lidstaten van de G8 behoort China niet, maar Rusland wel. De bijeenkomst in Camp David zou ook een mooie gelegenheid zijn geweest voor de net aangetreden president Vladimir Poetin om zijn herintrede te doen op het internationale podium. Maar Poetin stuurt premier Medvedev, volgens waarnemers omdat hij ontstemd is over Amerikaanse kritiek op het electorale proces in Rusland, over het onderdrukken van de oppositie, en over plannen voor een Westers antiraketschild in Europa.

Zondag 20 mei

Aansluitend op de G8 komen de regeringsleiders van 28 landen in Chicago bijeen voor de tweedaagse top van de NAVO. De laatste was anderhalf jaar geleden in Lissabon. Belangrijkste onderwerpen zijn ‘Afghanistan’ en de terugtrekking uit dat land, de gevolgen van bezuinigingen in de lidstaten voor de militaire capaciteiten van het bondgenootschap, en de betrekkingen met zogeheten partnerlanden. Rusland is zo’n partner, maar net als bij de G8 blijft president Poetin weg ten teken dat de relaties koel zijn.

Tweede en beslissende ronde van de presidentsverkiezingen in Servië. De strijd gaat tussen de pro-Europese Boris Tadic (Democratische partij) en de nationalist Tomislav Nikolic (Servische Progressieve Partij).

De Dominicaanse Republiek (10 miljoen inwoners) krijgt een nieuwe president. De zittende, Leonel Fernández van de Bevrijdingspartij (PLD) bekleedt die functie sinds 2004, hij mag niet voor een derde termijn achtereen worden gekozen. Advocaat Fernández was ook al president tussen 1996 en 2000. Zijn beoogde opvolger namens de PLD is de econoom Danilo Medina. Die moet het opnemen tegen oud-president Rafael Hipólito Mejia van de linkse PRD (Dominicaanse Revolutionaire Partij). De twee stonden eerder in 2000 tegenover elkaar. Toen verloor Medina. Amnesty International heeft de nieuwe president opgeroepen de politie te hervormen en geweld tegen vrouwen en migranten, overwegend uit buurland Haïti, te bestrijden.

Maandag 21 mei

Begin van de campagne voor de Franse parlementsverkiezingen. De eerste rond is op zondag 10 juni, de tweede een week later. De zetelverdeling bepaalt of president Hollande de komende jaren met een socialistische meerderheid kan regeren of dat hij gedwongen is tot cohabitation met rechts.

Het Europees Parlement praat deze week in Straatsburg onder meer over een reddingsplan voor de blauwvistonijn in de Middellandse Zee. In een ontwerpresolutie staat dat de EU „grote hoeveelheden geld” uitgeeft aan bescherming, maar dat „veel zorgen” over overbevissing en het uitsterven van de soort bestaan.