Afghaanse vredesonderhandelaar Rahmani doodgeschoten in Kabul

Een lid van de Afghaanse Hoge Vredesraad is gisteren vermoord, vorig jaar trof de leider van die raad hetzelfde lot. Het toont de instabiliteit in het land, dat het in 2014 zonder internationale troepen moet stellen.

Kabul. In de Afghaanse hoofdstad Kabul is een belangrijke Afghaanse vredesonderhandelaar doodgeschoten. Dat meldden bronnen binnen de Afghaanse veiligheidsdienst gisteren. De dood van Maulvi Arsala Rahmani (68) vormt een klap voor het vredesberaad met de Talibaan.

Rahmani, een voormalig Talibaan-minister, zat in een auto op weg naar zijn werk toen hij vanuit een ander voertuig werd beschoten, melden de autoriteiten. De dader is gevlucht. Rahmani was een van de meest vooraanstaande leden van de Afghaanse Hoge Vredesraad. Deze raad werd twee jaar geleden opgericht door president Hamid Karzai om te onderhandelen met de Talibaan en zo het al tien jaar durende conflict in Afghanistan vreedzaam te beëindigen.

In september vorig jaar kregen de vredesonderhandelingen in het land ook al een zware klap te verduren toen de Afghaanse oud-president Burhanuddin Rabbani, hoofd van de Hoge Vredesraad, werd gedood door een zelfmoordterrorist.

De NAVO leidt momenteel een groot Afghaans leger op, dat straks voor de veiligheid in het land moet zorgen. Verschillende landen zegden onlangs geld toe voor dit Afghaanse leger, dat nog zeker tien jaar of langer betaald zal worden door de internationale gemeenschap. De ISAF-troepen moeten in 2014 weg zijn uit het land. AP, Reuters