AEX sluit onder de 300 punten - onzekerheid over Griekenland

De beurs in Amsterdam. Foto Hollandse Hoogte / Thomas Schlijper

De AEX-index is vandaag voor het eerst in lange tijd gesloten onder de 300-puntengrens. De graadmeter van de Amsterdamse beurs sloot vanavond op 298,05 punten. Het betekent een verlies van 2,4 procent. De twijfel over de vraag of Griekenland uit de euro zal stappen zorgt al een tijdje voor veel onrust op de beurs.

Het is voor het eerst dit jaar dat de AEX-index onder de 300 punten zakt. De MidKap-index, de andere belangrijke graadmeter voor de Nederlandse economie, duikelde 2,9 procent naar 484,8 punten. In de AEX was er geen enkel fonds dat hoger wist te sluiten.

‘Laagste stand AEX sinds maart - 11 procent verlies’

De beurs in Amsterdam verliest al wekenlang terrein. Economie-journalist Mathijs Bouman twitterde twee uur voor het sluiten van de beurs, toen de AEX nog lager stond dan aan het slot van de dag:

Twitter avatar mathijsbouman Mathijs Bouman AEX onder 297. Sinds top in maart al ruim 11 procent omlaag.

Ook op beurzen elders in Europa werden flinke verliezen geleden. Vooral banken en verzekeraars deden het slecht. Zij hebben veel geld in Griekenland geïnvesteerd en lijden dus de grootste risico’s als dat land niet uit zijn derde formatiepoging komt.

Ook de euro had flink te lijden onder de hernieuwde Europese onrust en gleed bij het slot van de AEX naar het laagste niveau in vier maanden. Voor een euro krijg je momenteel nog slechts 1,2841 Amerikaanse dollar.

Spanning rond Griekenland doet Nederlandse rente teruglopen

Door de spanningen rond Griekenland is de rente op Spaanse en Italiaanse staatsleningen omhoog geschoten. De rente op de tienjarige Spaanse staatsobligaties steeg naar 6,3 procent. In februari was dat nog 4,2 procent.

De rente in Nederland staat juist op het laagste punt ooit: 2 procent. Ook in Duitsland en Groot-Brittannië werden records bereikt, met rentes van respectievelijk 1,4 en 1,9 procent. Vermogensbeheerder Ed Manie van Keijser Capital zei daarover vandaag tegen persbureau Novum:

“Partijen vluchten in alles dat zekerheid of schijnzekerheid biedt.”

AEX kan de komende dagen nog wel eens verder dalen

Het feit dat de Nederlandse overheid zo goedkoop geld kan lenen is voor de beurzen echter van minder groot belang dan de chaos en de hoge kosten die het resultaat zullen zijn van een eventueel Grieks exit uit de euro.

Volgens kredietbeoordelaar Moody’s heeft de politieke impasse in Griekenland de kans op een wanordelijk faillissement en een uiteindelijk vertrek van dat land uit de euro danig vergroot. Ook volgens analisten hangt de situatie in Griekenland als een donkere schaduw over de markten.

Beursanalist Michael Jabroer van Mijnbroker zei vandaag tegen persbureau Novum dat hij rekening houdt met verdere daling in de komende dagen, misschien wel tot de 293 punten.

    • Niels Posthumus